Duminică după-amiază, deci cu exact 48 de ore înainte de a ne părăsi, l-am vizitat la spital, împreună cu fiica sa, Cristina, și cu Cristian Gațu, prietenul nostru comun. Conectat la toate aparatele care-l țineau în viață, a deschis ochii, ne-a privit și ne-a recunoscut, iar la întrebarea Cristinei cum se simte, a schițat un zâmbet și a murmurat, perfect inteligibil: „Din ce în ce mai bine!”

Ne-am bucurat cu toții și ne-am retras, lăsându-l să se odihnească și să se refacă şi promițându-i că vom reveni. Iar când am plecat de la spital, eram siguri, toți trei, că e, într-adevăr, din ce în ce mai bine, Cristina spunându-ne că pentru prima dată de la internare rostise câteva cuvinte. Zâmbind!…

Zeci de ani de comentarii și sute de competiții

…De Cristian Țopescu mă leagă o întreagă viață, pasiunea noastră comună care a fost sportul, zecile de ani și sutele de competiții la care am palpitat împreună pentru marii campioni ai sportului românesc. Și nu cred că există vreo mare victorie internațională a României, din 1964 încoace, la care vocea de aur a lui Cristian Țopescu să nu fi intrat în istorie odată cu ridicarea tricolorului pe cel mai înalt catarg la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene, la atâtea și atâtea alte mari competiții de top! Și nu numai atât, având în vedere că, vorbind de 1964 ca fiind și anul venirii sale în TVR, Cristian Țopescu se numără printre făuritorii Televiziunii Româ- ne moderne, alături de marele Tudor Vornicu, de Emanuel Valeriu, Dumitru Tănăsescu, Florin Brătescu, Alexandru Stark, Iosif Sava, Andrei Bacalu, Ilie Ciurescu și vedetele feminine ca Sanda Țăranu, Carmen Dumitrescu, Cornelia Rădulescu și Delia Budeanu.

Ajuns în TVR după o carieră militară, începută la Oradea, și una sportivă în care cucerise două titluri de campion național la echitație, în proba de obstacole, Cristian Țopescu continua astfel tradițiile tatălui său, Felix Țopescu, nu doar în plan militar și sportiv, ci și în materie de gazetărie, iar ucenicia făcută sub bagheta lui Tudor Vornicu și a lui Valeriu – la rândul lor foști cronicari sportivi – îi va inocula tânărului comentator microbul acestei frumoase meserii, în care va ajunge, indiscutabil, cel mai bun și de-a dreptul unic!

În anii în care nu exista Internetul, cu Google-ul atotștiutor, Cristian își asigura mereu o documentare fabuloasă, care impresiona publicul, dublând-o cu vocea sa inconfundabilă, cu exuberanța și temperamentul său exploziv și ridicând telespectatorii în picioare!

Rămân în istoria sportului românesc (deși lipsesc din arhiva TVR!!!) transmisiile sale integrale de la Olimpiadele Nadiei Comăneci, cu primul 10 de la Montreal ’76 și uriaşa nedreptate de la Moscova ’80, titlurile mondiale cucerite de handbaliștii români cu Gațu&co., finalele „Cupei Davis”cu Țiriac și Năstase, prezențele fotbaliștilor din generația de aur a lui Hagi la Campionatele Mondiale din 1990 și 1994, ca și victoriile olimpice ale altor mari nume din sportul românesc, ca Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă, Gabriela Szabo, Doina Melinte etc.

Curajul de a spune mereu adevărul l-a costat

Adulat și respectat de telespectatori, Cristian Țopescu a fost iubit deopotrivă de sportivi și antrenori, alături de care a știut să fie mereu la momentele grele, nu doar cu comentariile sale competente, ci și cu sfaturile și îmbărbătările sale, cu patriotismul lui exemplar.

Avea să-și plătească scump curajul de a rosti de la microfonul TVR adevăruri nepermise în epocă! Se știe mai ales despre suspendarea sa din 1983, când a cerut ca fotbaliștilor români să li se permită să joace la cluburi străine. L-a costat aproape 6 ani de absență de pe post, dar aceasta a fost doar cea mai lungă suspendare, pentru că, de-a lungul carierei sale, au existat alte șapte sau opt asemenea „mișcări în front” care i-au adus tot atâtea episoade de dispariție de pe micul ecran. Toate l-au întărit, de fapt, consacrându-l drept unul dintre cei mai drepți și mai curajoși comentatori ai TVR. Instituţie unde a fost rechemat chiar în fierbințile zile ale lui decembrie ‘89, fiind ales – democratic!- director general adjunct.

Tag-uri:
cristian, cristian topescu, topescu


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/01-comentator-001.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/01-comentator-001-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Duminică după-amiază, deci cu exact 48 de ore înainte de a ne părăsi, l-am vizitat la spital, împreună cu fiica sa, Cristina, și cu Cristian Gațu, prietenul nostru comun. Conectat la toate aparatele care-l țineau în viață, a deschis ochii, ne-a privit și ne-a recunoscut, iar la întrebarea Cristinei...

Preluat de la EVZ