Populația din Gladbach este în creștere în ultimii doi ani și jumătate, lucru care se datorează mai ales imigrației din sud-estul Europei, în special din România și Bulgaria. Asta reiese din datele puse la dispoziție de autoritățile locale din Mönchengladbach și de cele din landul Renania de Nord-Vestfalia (NRW), cea mai populată regiune a Germaniei. Potrivit municipalității din Mönchengladbach, la 31 martie 2018 în localitate trăiau 44.735 de străini. Cel mai puternic cresc grupurile etnice ale românilor (2791, cu 50,7% mai mulți decât la 31 decembrie 2015), bulgarilor (2446, plus 72,4%), polonezilor (4143, plus 8,7 procente) și spaniolilor (1749, plus 26,4 procente). Mönchengladbach este astfel printre orașele din landul NRW cele mai afectate de imigrația din sud-estul Europei.

Principalul motiv pentru imigrare: salarii mai bune

„Principalul motiv de relocare a acestor oameni, indiferent de calificarea profesională, de la medici la muncitori, îl reprezintă posibilitățile de câștiguri materiale mai mari și condițiile mai bune de pe piața muncii din Germania“, susține municipalitatea din Mönchengladbach. Românii și bulgarii se bucură din ianuarie 2014, în calitate de cetățeni comunitari, de drept de muncă nerestricționat în toate țările Uniunii. Adică au acces liber pe piața muncii și drept de a solicita ajutoare sociale, de genul ajutorului de șomaj („Hartz IV“) sau alocațiilor pentru copii, cu condiția să fie înregistrați ca locuitori într-o localitate germană.

Administrația locală din orașul amintit spune că relativ multe familii se mută din Bulgaria la Mönchengladbach. „Acești oameni vin mai ales din două regiuni anume ale Bulgariei“, spune responsabilul de profil de la primăria locală, Gert Fischer. Din România, ar veni la Gladbach mai ales bărbați singuri în căutare de locuri de muncă. Nu se specifică o anumită regiune din România din care aceștia ar sosi cu precădere. În orice caz, atât la români, cât și la bulgari, cel mai des întâlnite sunt cazurile de persoane singure care se mută la Mönchengladbach, mai puțin familii întregi.

Landul NRW sprijină un proiect de integrare

Tag-uri:
germania, imigratie


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/button-share-1242.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/button-share-1242-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialSocial
Populația din Gladbach este în creștere în ultimii doi ani și jumătate, lucru care se datorează mai ales imigrației din sud-estul Europei, în special din România și Bulgaria. Asta reiese din datele puse la dispoziție de autoritățile locale din Mönchengladbach și de cele din landul Renania de Nord-Vestfalia (NRW),...

Preluat de la EVZ