„O persoană care publică în mod intenţionat date false, înşelătoare sau fictive, ori dezinformează cu intenţia ca datele să fie tratate ca autentice (…), va fi sancţionată cu amendă de cel mult cinci milioane de şilingi (42.000 de euro) şi pedeapsă de până la doi ani de închisoare”, stipulează noua lege privind computerele şi criminalitatea informatică.

În plus, o dispoziţie introdusă în parlament de partidul de guvernământ creşte pedeapsa, la 10 ani, dacă informaţia falsă încearcă să provoace haos sau violenţă, conform Agerpres.

Asociaţiile profesionale kenyene văd noua lege ca o încercare de a limita libertatea presei. Şi pentru fostul director executiv al Asociaţiei Avocaţilor din Kenya, Apollo Mboya, acuzaţia de „informaţie falsă” poate fi folosită de autorităţi ca o formă de cenzură a mass-media.

Săptămâna trecută, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a cerut preşedintelui kenyan să nu promulge legea, care fusese aprobată de Parlament.

„Parlamentarii kenyeni au adoptat o amplă lege care caută să incrimineze libertatea de exprimare, cu jurnalişti şi bloggeri prime victime în cazul în care legea este promulgată”, a explicat atunci coordonatoarea CPJ pentru Africa, Angela Quintal.

Totodată, legea va permite autorităţilor să caute şi să confişte date informatice şi să le intercepteze în timp real, cu amenzi de 42.000 de euro şi până la trei ani de închisoare pentru hackeri.

Tag-uri:
lege, fake news, lege fake news, informatii false, stiri false, stiri false interzise, cenzura, libertatea presei, kenya, activisti


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/button-share-1189.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/button-share-1189-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialSocial
„O persoană care publică în mod intenţionat date false, înşelătoare sau fictive, ori dezinformează cu intenţia ca datele să fie tratate ca autentice (...), va fi sancţionată cu amendă de cel mult cinci milioane de şilingi (42.000 de euro) şi pedeapsă de până la doi ani de închisoare”, stipulează...

Preluat de la EVZ