Documente nemaivăzute până acum dezvăluie încrengăturile întregii operațiuni, conform anchetei publicate de The Guardian. Timp de cinci ani, statul Ecuador a băgat nu mai puțin de cinci milioane de dolari într-un buget secret pentru operațiuni informaționale care a fost folosit pentru protejarea lui Assange. Agenții erau vigilenți la fiecare vizită a membrilor grupărilor naționaliste din Europa sau a indivizilor cu legături cu Kremlinul, dar și la întâlnirea dintre fondatorul WikiLeaks și europarlamentarul Nigel Farage.

Programul secret s-a numit, la început, „Operațiunea Oaspetele”, dar a devenit „Operațiunea Hotelul”. Acțiunea se afla în strânsă legătură cu un alt plan necunoscut, iar cele două operațiuni au adus un cost lunar de cel puțin 66.000 de dolari pentru securitate și strângere de informații și contrainformații pentru a-l proteja pe unul dintre cei mai celebri fugari ai lumii.

Împreună cu ziariștii de la Focus Ecuador, The Guardian a aflat că președintele de la acea vreme din statul sud-american, Rafael Correa, și, ulterior, ministrul de Externe din acel moment, Ricardo Patiño, au aprobat operațiunea, conform unor surse.

Bugetul Serviciilor de informații din statul sud-american (Senain) includea sume special alocate pentru camere de luat vederi și pentru angajarea unei firme internaționale care să asigure paza 24/7, având doi oameni pe tură, staționați într-un apartament aflat în apropiere. Doar chiria costa 3.800 de dolari pe lună.

Nici măcar ambasadorul din Ecuador, Juan Falconí Puig, la Londra nu a știut de operațiune, până în mai 2015, când a primit o factură pentru chiria apartamentului. Într-o conferință urgentă, Senain i-a explicat diplomatului detaliile operațiunii.

Correa a răspuns, ulterior, într-un interviu acordat publicației The Intercept, în care a numit articolul-anchetă „senzaționalist”, spunând că măsurile de securitate de la ambasadă erau „de rutină și modeste”.

„Când avem securitate special, angajăm firme private care să ne-o ofere. Nu este nimic neobișnuit în asta. Ar fi fost o încălcare a îndatoririlor noastre dacă nu o făceam”, a afirmat Correa, potrivit The Guardian.

Fostul președinte din Ecuador a apărat, în repetate rânduri, decizia controversată de a-i oferi azil politic lui Assange, numind comportamentul agresiv al Marii Britanii în raport cu țara sa „intolerabil”. Din iunie 2012 și până în august 2013, Operațiunea Hotelul a costat aproape un milion de dolari, conform documentelor Senain.

Tag-uri:
ecuador, julian assange, assange, operatiune secreta, operatiune ecuador, ambasada ecuador, refugiu assange, fugar assange, wikileaks, buget secret, rafael correa


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/button-share-1237.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/button-share-1237-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Documente nemaivăzute până acum dezvăluie încrengăturile întregii operațiuni, conform anchetei publicate de The Guardian. Timp de cinci ani, statul Ecuador a băgat nu mai puțin de cinci milioane de dolari într-un buget secret pentru operațiuni informaționale care a fost folosit pentru protejarea lui Assange. Agenții erau vigilenți la fiecare...

Preluat de la EVZ