“Eu cred că am intrat într-o zonă propagandistică luând în seamă plângerea făcută în mod slugarnic de preşedintele PNL. El s-a autodeclarat slugă a lui Iohannis (…). Putea să facă cel mult o sesizare, dar nu să ceară urmărirea penală (…) Ne aflăm în faţa unei acţiuni, nici măcar nu pot să-i spun aventurier, ci a unui om cu foarte mică valoare politică, Sică Mandolină care a făcut o plângere ca să arate că a fost o slugă credincioasă”, a spus Traian Băsescu, la România Tv.

Băsescu mai spune că actualul şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, nu va face o solicitare de ridicare a imunităţii.

“Eu cred că Horodniceanu nu e la mintea lui Sică Mandolină şi să facă o solicitare de ridicare a premierului a imunităţii. Preşedintele nu cred că va intra în acest joc şi să-i facă o astfel de solicitare, pentru că s-ar compromite (…) Cred că Horodniceanu are capul mai mare decât Kovesi. Horodniceanu pare mult mai înţelept decât voluntara Kovesi care face … în funcţie de înţelegeri”, a mai spus Traian Băsescu.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a dispus, joi, trimiterea la DIICOT a plângerii depuse de Ludovic Orban contra premierului Viorica Dăncilă.

Președintele PNL a reclamat ieri, la Parchetul General, „în calitate de cetățean”, faptele premierului legate de „pregătirea, adoptarea, aducerea la cunoştinţa opiniei publice şi tot ce s-a întâmplat după” adoptarea de către Guvern a memorandumului secret privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Orban o acuză pe Dăncilă, printre altele, de „înaltă trădare”, infracțiune care se pedepsește cu închisoare pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

Cum poate să joace Iohannis

Constituția îi oferă președintelui Klaus Iohannis dreptul legal să ceară urmărirea penală a premierului Vioricăi Dăncilă fără să fie nevoie de votul Parlamentului. Potrivit articolului 109, alin. (2) din Constituție, Președintele României are dreptul să ceară urmărirea penală a Prim-ministrului doar dacă acesta nu este parlamentar și numai pentru faptele săvârşite de premier în exerciţiul funcţiei.

Dacă prim-ministrul este senator sau deputat, atunci doar Senatul sau Camera Deputaților au dreptul să ceară urmărirea penală. După ce a cerut urmărirea penală a prim-ministrului, atunci Președintele României poate dispune suspendarea acestuia din funcție. După suspendarea din funcție a primministrului, Președintele îl numește pe unul din membrii Guvernului în funcția de prim-ministru interimar.

Premierul Viorica Dăncilă nu este parlamentar, astfel că președintele Klaus Iohannis poate cere urmărirea sa penală, după care o poate suspenda din funcție, fără să fie nevoie de un vot în Parlament.

Tag-uri:
basescu, dancila


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/button-share-1286.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/button-share-1286-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialPolitica
'Eu cred că am intrat într-o zonă propagandistică luând în seamă plângerea făcută în mod slugarnic de preşedintele PNL. El s-a autodeclarat slugă a lui Iohannis (...). Putea să facă cel mult o sesizare, dar nu să ceară urmărirea penală (...) Ne aflăm în faţa unei acţiuni, nici măcar...

Preluat de la EVZ