”Îmi cer scuze anticipat dlui Zegrean și la toți constituționaliștii, la profesioniști, însă am cu totul altă părere. Ne ducem la cartea asta mică (Constituția – n.r.), vitală și căutăm articolul 107, care spune foarte clar – președintele României nu-l poate revoca pe primul ministru. De aici venim și spunem – stă suspendat 45 de zile premierul. Și? Cineva trebuie să emită un decret de revocare și președintele nu poate. Ar putea Parlamentul, dar numai printr-o moțiune de cenzură.

Deci premierul nu poate fi schimbat decât prin votul Parlamentului. Majoritatea care e acum în parlament arată că nu ar fi nicio șansă ca parlamentul să dea un vot, să spunem că face opoziția o moțiune de cenzură, nu ar fi nicio șansă să treacă. Dacă s-ar merge pe această idee e clar că după moțiunea de cenzură picată în parlament premierul e mai viu decât oricând”, a declarat Traian Băsescu la B1TV.

El a mai spus că, dacă scenariul prezentat într-o declarația acordată pentru mediafax de fostul președinte al CCR Augustin Zegrean ar fi fost posibil, l-ar fi aplicat și el în cazurile Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta.

Ce a spus Zegrean despre suspendarea Vioricăi Dăncilă

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat, pentru mediafax.ro că dacă Viorica Dăncilă va fi suspendată din funcție, după 45 de zile Guvernul va fi dizolvat, fiind vorba despre o ”revocare atipică, ascunsă” a premierului.

”Dacă (premierul Viorica Dăncălă -n.r.) ar fi suspendată din funcție și nu se întoarce în 45 de zile, adică nu se rezolvă procesul penal în 45 de zile, urmărirea penală, dacă nu se dă o soluție care să spună ori că e albă ori că e neagră, ea rămâne suspendată. Adică după 45 de zile nu mai este guvern”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, explicând ce se poate întâmpla dacă, în urma unei eventuale puneri în mişcare a unei acţiuni penale împotriva premierului, președintele Klaus Iohannis o va suspenda pe Viorica Dăncilă.

El a precizat că, potrivit Constituției, dacă premierul este în imposibilitatea de a-și exercita mandatul mai mult de 45 de zile, Guvernul se dizolvă.

Tag-uri:
basescu, zegrean, teorie, revocare, dancila, constitutie, orban, plangere, penala


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/button-share-1469.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/button-share-1469-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialPolitica
”Îmi cer scuze anticipat dlui Zegrean și la toți constituționaliștii, la profesioniști, însă am cu totul altă părere. Ne ducem la cartea asta mică (Constituția - n.r.), vitală și căutăm articolul 107, care spune foarte clar - președintele României nu-l poate revoca pe primul ministru. De aici venim și...

Preluat de la EVZ