Au fost prezenți: Emil Constantinescu, Rexhep Qemal Meidani, fostul președinte al Albaniei, Stanislav Stanislavovich Shushkevich, fost președinte al Sovietului Suprem din Republica Belarus, Stjepan Mesic, fost președinte al Croației, Viktor Yushchenko, fost președinte al Ukrainei, Haris Silajdzic, fost președinte al Președinției colective Bosnia Herțegovina. Fostul președinte al Poloniei, Lech Walesa, a fost și el invitat, dar nu a participat. Fiecare dintre cei care au vorbit au făcut apel la pace și înțelepciune.

În Europa există încă șase conflicte active sau înghețate

Viktor Yushchenko a vorbit despre faptul că Europa a fost scena celor mai grave confruntări. „Dacă ar exista un dicţionar al războaielor, majoritatea termenilor ar fi legaţi de Europa, fie şi numai pentru că aici au izbucnit cele două războaie mondiale”, a spus fostul lider ucrainean. Apoi a amintit că în Europa există în prezent şase conflicte, active sau îngheţate, în Nagorno-Karabah, Abhazia, Osetia, Transnistria, Crimeea şi Donbas. Pentru soluţionarea acestora este nevoie de un dialog care să pornească de la o definiţie comună a conflictelor.

Diplomaţia culturală poate funcţiona ca un laborator unde se creează cultura politică

Fostul președinte Emil Constantinescu, care a fost și una dintre gazdele evenimentului, în calitate de preşedinte al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, a subliniat că este nevoie de diplomație culturală, pe care o promovează împreună cu Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL), o organizație neguvernamentală coreeană. „De ce este nevoie de diplomaţie culturală, acest concept nou, pe care ISACCL şi HWPL încearcă să-l promoveze cu atâta pasiune şi angajament? Răspunsul meu: pentru că lumea se schimbă. Şi dacă lumea se schimbă, şi politica, în sensul ei înalt de slujire a intereselor comunităţii, trebuie să se schimbe. Ilustrul strateg german Clausewitz considera că războiul este o continuare a politicii cu alte mijloace. Eu cred că şi pacea poate fi un rezultat al politicii, prin alte mijloace. Unul dintre acestea este diplomaţia culturală, care fără să-şi propună să înlăture diplomaţia tradiţională a dialogului între părţi cu interese diferite, susţinute prin diferite tipuri de presiuni şi ameninţare cu forţa, să-l poată completa cu un element nou: dialogul bazat pe înţelegerea celuilalt şi, într-un sens mai larg, o înţelegere mai bună a lumii în care trăim”, a spus Emil Constantinescu. Fostul șef a statului a adăugat că diplomaţia culturală poate funcţiona ca un laborator unde se creează cultura politică a securităţii globale prin încredere reciprocă, negociere şi cooperare. „Ea poate identifica riscurile majore, poate formula şi pune în practică programe de întărire a încrederii reciproce atât în interiorul ţărilor cu un grad ridicat de risc, cât şi în zonele cu potenţial conflictual”, a conchis Emil Constantinescu.

Tag-uri:
coreea, trump, hwpl, Yushchenko, bucuresti, parlament, pace, reunificare


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/viktor-yushchenko-rzv.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/viktor-yushchenko-rzv-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Au fost prezenți: Emil Constantinescu, Rexhep Qemal Meidani, fostul președinte al Albaniei, Stanislav Stanislavovich Shushkevich, fost președinte al Sovietului Suprem din Republica Belarus, Stjepan Mesic, fost președinte al Croației, Viktor Yushchenko, fost președinte al Ukrainei, Haris Silajdzic, fost președinte al Președinției colective Bosnia Herțegovina. Fostul președinte al Poloniei, Lech...

Preluat de la EVZ