Senatul a adoptat, în plenul de marți, în calitate de for decizional, legea manualelor școlare, în timpul dezbaterilor senatorul USR Mihai Goțiu afirmând către colegii lui că “ceea ce faceți acum, aici este să legalizați minciunile și abuzurile.”

Plenul Senatului a adoptat marți, Legea manualelor școlare cu 75 de voturi “pentru”, 23 „împotrivă” și 2 abțineri. În cadrul dezbaterilor, Mihai Goțiu a propus adăugarea unui amendament care să conțină articolului 11, care a fost scos din proiectul de lege la ultima ședință de lucru. Senatul a respins amendamentul depus de Goțiu cu 71 voturi „împotrivă” și 27 „pentru”.

„Articolul 11 prevedea ca în termen de 30 de zile, în discuțiile din comisie se acceptase termenul de 60 de zile, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Educației Naționale va adopta normele metodologice a prezentei legi, care se aprobă prin ordin al ministrului Educației Naționale. La ultima ședință, la propunerea domnului președinte acest termen de 60 de zile acceptat, a fost anulat. De ce? Pentru a acoperi faptul că aceste manuale se elaborează pe o metodologie publicată încă din luna decembrie a anului trecut. (…) Așadar, stimați colegi, ceea ce faceți acum, aici este să legalizați abuzurile și minciunile legate de elaborarea manualelor pentru anul 2018-2019.”, a declarat Mihai Goțiu.

Senatorul ALDE, Hadârcă Ion, a susținut că scopul acestei lege este ca la începutul următorului an școlar, elevii să aibă manualele necesare.

„Până la urmă e mai bine să începi anul școlar cu manuale, decât fără, așa cum de mai multe ori am auzit că s-a întâmplat. Și asta e esența majoră a acestei legi, absolut necesare”, a declarat Hadârcă Ion.

Președintele comisiei pentru învățământ, tineret și sport, Liviu Pop susține că legea manualelor are trei roluri: “Responsabilizează Ministerul Educației dacă nu ajung manualele la timp, asigură pentru fiecare disciplină maxim trei manuale școlare, ba mai mult, dacă nu depune nimeni proiect de manuale școlare, Ministerul poate să facă manualul școlar, și introducerea unui amendament nou: manuale școlare pentru toți cei care au deficiență de vedere, ceea ce până acum nu se făcea în sistemul de învățământ din România.”

De asemenea, Liviu Pop i-a acuzat pe cei din PNL că vor să se asigure că elevii nu vor primi manuale la începerea anului școlar.

“Înțeleg vocea aprigă a PNL-ului, prin vocea unei colege de a lor deputat care a spus în comisia de educație a camerei deputaților că PNL-ul va face orice poate ca elevii să nu aibă manualele pe 10 septembrie pe bănci.“

După adoptarea legii, senatorul Liviu Pop a concluzionat: „Adio baroni ai manualele!”.

Proiectul de lege prevede faptul că manualul școlar este un bun de interes public.

“Manualul școlar este principalul instrument de lucru al elevului și reflectă lectura personalizată a programei școlare aferente disciplinelor/modulelor de pregătire din curriculumul național, realizată de autori/echipele de autori, potrivit diverselor contexte de învățare și grupuri-țintă. Manualul școlar de bază este bun de interes public și reprezintă manualul școlar realizat în conformitate cu programele școlare în vigoare pentru disciplinele/modulele de pregătire aferente trunchiului comun, din învățământul preuniversitar de stat obligatoriu”, se arată în textul de lege.

Legea prevede și variantele de format în care se găsește fiecare manual.

“În vederea evaluării manuscriselor autorilor/coautorilor, se constituie grupuri de evaluatori formate din cadre didactice din învățământul preuniversitar/ superior, selectate în baza apelului public de selecție, plătiți în baza unor reglementări aprobate de către Ministerul Educației Naționale. (…) Manualele școlare de bază se prezintă astfel: a) în format manuscris; b) în format electronic needitabil; c) în variantă digitală interactivă. Ministerului Educației Naționale îi revine obligația de a asigura manuale școlare pentru toate disciplinele la începutul fiecărui an școlar, așa cum este stabilit prin actele normative de organizare a anului școlar”, mai spune proiectul.

Proiectul de lege a fost adoptat în Camera Deputaților, fiind prima Cameră sesizată, iar Senatul este for decizional în acest caz.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/legea-manualelor-scolare-adoptata-de-senat-49014.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/legea-manualelor-scolare-adoptata-de-senat-49014-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv