Lipsa unei virgule, rectificări de buget pentru 20 de bani, plimbatul dosarelor-acestea nu sunt povești din seria „curiozități”, sunt realitățile cu care se confruntă cei care accesează bani europeni. În discuțiile colocviale, circulă câteva afirmații anecdotice. „Polonia merge după fonduri cu 4 coli A4” sau „Noi ne-am bătut la Bruxelles să simplificăm procedurile cât mai mult, delegația României venea la shopping și când ajungea la Comisie întreba: unde trebuie să semnăm?”

Din 2007, de când România a aderat la Uniunea Europeană, nu a reușit să facă proiecte viabile. Salvarea a venit de la Ministerul Agriculturii, orașele și comunele și chiar mediul privat; ei au făcut ca România să nu figureze în documentele Uniunii cu zero fonduri europene. Sau cu proiecte fără nici un folos: săli de sport în sate fără copii, terenuri de fotbal în pantă.

Din 2007 s-au succedat la putere și stânga și dreapta. Nici unii, nici alții nu au reușit să renegocieze cu Comisia Europeană condițiile de accesare care nu au fost impuse, la care ne-am angajat singuri.

În exercițiul financiar anterior s-au pierdut 1,64 de miliarde de euro

În luna ianuarie a acestui an, comisarul Corina Crețu declara că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă despre starea dezastruoasă în care se află țara noastră. „I-am spus doamnei premier că anul acesta, dacă nu se vor face eforturi majore, România riscă pierderea unor fonduri importante, nefolosite în ultimii ani, în pofida progreselor înregistrate anul trecut.

Sunt în continuare zone cu întârzieri, care sper că nu vor costa România. La dezvoltare regională, în primul rând, sunt probleme, vorbim despre riscul de dezangajări în 2018 de milioane de euro, iar la transporturi şi la spitalele regionale sunt întârzieri”, declara Crețu. Se pare că timp de 4 luni nu s-a făcut făcut nimic în acest sens. În plus, Comisia Europeană a transmis Parlamentului European, în luna martie, o informare privind Cadrul Financiar Multianual 2007 – 2013. Potrivit datelor Comisiei, suma totală a fondurilor europene dezangajate automat din precedentul cadru financiar se ridică la 4,4 miliarde de euro. România figurează cu 1,64 de miliarde de euro, adică peste o treime a fondurilor dezangajate și ocupa ultimul loc.

Polonia a pierdut mai puțin de o jumătate de milion de euro

Și alte state membre au pierdut bani, dar diferențele sunt uriașe: Polonia, 353.409 euro, Bulgaria, 240,7 de milioane euro și Ungaria cu 27,9 milioane euro.

Tag-uri:
euro, fonduri, europene, miliarde, psd


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/button-share-1627.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/button-share-1627-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Lipsa unei virgule, rectificări de buget pentru 20 de bani, plimbatul dosarelor-acestea nu sunt povești din seria „curiozități”, sunt realitățile cu care se confruntă cei care accesează bani europeni. În discuțiile colocviale, circulă câteva afirmații anecdotice. „Polonia merge după fonduri cu 4 coli A4” sau „Noi ne-am bătut la...

Preluat de la EVZ