Un tablou realizat de celebrul pictor spaniol Pablo Picasso în 1905, intitulat „La fillette a la corbeille fleurie”, a fost adjudecat recent cu 115 milioane de dolari la o licitație organizată la New York de casa Christie’s. În aceeași licitație tabloul „Nympheas en fleurs”, pictat de impresionistul Claude Monet, a fost vândut cu 84,6 milioane de dolari. Tablourile fac parte din uriaşa colecţie de artă Rockefeller (peste 1.600 de opere), estimată la o valoare de 600 de milioane de dolari.

Chiar dacă nu se pot atinge de cele mai râvnite opere din patrimoniul cultural mondial, parlamentarii români șiau cultivat simțul estetic sau snobismul cu tablouri mai accesibile, ale pictorilor români.

Au strâns tablouri și obiecte de artă din epoca modernă

Timp de 21 de ani, Carmen Hărău, originară din Hunedoara, fost director la o firmă privată, a cumpărat picturi contemporane. Pasiunea pentru pictură a costato 250.000 de euro pe actuala senatoare PNL.

Deputatul PSD Damian Florea se laudă și el cu o vastă colecție românească de pasteluri, acuarele, desene, picturi în ulei pe suport de carton, placaj, lemn, hârtie, pânză, precum și sculpturi ale artiștilor români în piatră, marmură, gips, bronz, ceramic, teracotă. Operele sale moderne valorează 198.000 euro. Pe lângă tablouri și sculpturi, deputatul a mai strâns obiecte decorative și de cult din lemn, argint și sticlă în valoare de 8.000 de euro.

Un alt parlamentar pasionat de artă este senatorul PSD Cristian Sorin Dumitrescu. Din 1985 a colecționat picturi în ulei, pe pânză și carton, dar și sculpturi, atât vechi, cât și contemporane în valoare de 94.500 de euro.

Pasiunea pentru artă a fostului premier Adrian Năstase este binecunoscută. Unul dintre apropiații săi, Eugen Bejinariu, este acum deputat PSD și are aceeași slăbiciune. Bejinariu are colecții de picturi, desene și gravuri (82.000 de euro), vaze și statuete (29.000 de euro), dar și alte obiecte de artă și cult (3.000 de euro).

Proprietarii își evaluează singuri obiectele de artă

Legea îi obligă pe senatori și deputați să-și declare „bunurile sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 euro”. Parlamentarii sunt obligați să menționeze toate bunurile aflate în proprietate, indiferent dacă ele se află sau nu pe teritoriul României la momentul declarării. Legea nu le cere senatorilor și deputaților să obţină evaluări certificate ale valorii acestor bunuri, ci doar să realizeze o estimare personală a prețului la care se ridică acestea. Din calculele EVZ, toate aceste bunuri deținute de parlamentarii români se ridică la peste 4 milioane de euro.

În anul 2010 a apărut un întreg scandal în Parlament pe acestă temă: senatorii și deputații s-au plâns atunci că bijuteriile și tablourile țin de intimitatea unei persoane și că publicarea lor îi pune în pericol pentru că pot deveni ținte pentru hoți. Unii aleși s-au plâns că au fost nevoiți să-și angajeze gărzi de corp de când au ieșit la iveală obiectele colecționate.

Mobilă antică

Un deputat USR este artist și își face singur obiectele de artă. Iulian Bulai a sculptat diverse statui din ceramică și gips și le-a trecut în propria declarația de avere. Politicianul a ales să estimeze valoarea acestora în coroane norvegiene. Deputatul consideră că lucrările sale de artă valoarează 250.000 de NOK, adică aproximativ 26.000 de euro. Dintre președinții partidelor parlamentare, singurul care și-a declarat colecția de tablouri este președintele UDMR, Kelemen Hunor. Liderul unional preferă artiștii contemporani și a adunat picturi în valoare de 6.000 de euro.

30 la zece mii

Un alt fericit posesor al unei colecții de pictură este senatorul Ion Hădârcă. El a preferat să cumpere mult cu bani puțini. Cele 30 de tablouri ale sale valoarează 10.000 de euro. Fostul președinte Traian Băsescu a strâns ponderat obiecte de artă. Din 1989 până în 2014 fostul șef al statului a investit doar 19 000 de euro în tablouri.

Multă mobilă, puțină durere

Tag-uri:
colectii, ceasuri, tablouri, parlamentari, pnl, psd, udmr


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/06-07-bechstein-pianova.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/06-07-bechstein-pianova-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Un tablou realizat de celebrul pictor spaniol Pablo Picasso în 1905, intitulat „La fillette a la corbeille fleurie”, a fost adjudecat recent cu 115 milioane de dolari la o licitație organizată la New York de casa Christie’s. În aceeași licitație tabloul „Nympheas en fleurs”, pictat de impresionistul Claude Monet,...

Preluat de la EVZ