Un polițist rutier a împușcat accidental un tânăr în luna martie, în timpul unei misiuni de urmărire. El a fost audiat astăzi la Parchetul General.

Avocata Oana Iovu, care reprezintă interesele familiei tânărului decedat, a afirmat că poliţistul a declarat în faţa anchetatorilor că nu a fost instruit niciodată cu privire la uzul de armă şi că odată cu testele pe care le dădeau anual, poliţiştii primeau şi rezolvările.

”Poliţistului i s-a adus la cunoştinţă faptul că are calitatea de inculpat pentru ucidere din culpă, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, a codului de etică poliţistului şi a regulamentelor pe care le-am invocat în cererea de preluare a cauzei de către Parchetul General, cu privire la modalitatea în care trebuie să acţioneze poliţistul rutier în momentul în care urmăreşte o persoană care nu răspunde la comenzile de oprire în trafic, în care se interzice folosirea armei”, a declarat presei Oana Iovu, potrivit dcnews.ro.

Avocata a adăugat că la audieri poliţistul a dat declaraţii şi a spus că nu se consideră vinovat de moartea victimei.

”Întrebat de procuror dacă a fost instruit cu privire la uzul de armă în cursul anului 2017, el a spus că nu a fost instruit niciodată, de opt ani, de când este la Biroul Poliţiei Rutiere. Procurorul i-a dat să recunoască o semnătură de pe un proces-verbal din noiembrie 2017, potrivit căruia i se predase legislaţia cu privire la regimul armelor şi muniţiilor. Şi-a recunoscut semnătura, dar a spus că poliţiştilor li se dădeau doar nişte hârtii să le semneze. Întrebat dacă li se dădeau teste scrise, el a spus că primeau astfel de teste odată cu rezolvările. Pentru mine a fost şocant să aud aceste declaraţii. Nu îmi explic cum un asemenea om a avut o armă, o insignă şi a reprezentat o autoritate a statului, când el semnează şi spune că a semnat în fals”, a mai afirmat avocata Oana Iovu.

Replica poliției

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui susţin că instruirile personalului din cadrul instituţiei privind uzul de armă, precum şi testările periodice se derulează potrivit legislaţiei în vigoare.

„La nivelul IPJ Vaslui, conform Legii nr. 17 din 1996, modificată prin Legea nr. 180 din 17 octombrie 2016, poliţiştii care au armament în dotare sunt instruiţi şi evaluaţi, atât teoretic, cât şi practic, anual, din dispoziţia inspectorului-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, prin grija Serviciului Resurse Umane. Aceste prevederi au fost respectate întocmai, iar în anul 2017, la nivelul IPJ Vaslui, au avut loc două sesiuni de instruire, evaluare teoretică şi practică. Îndeplinirea activităţilor menţionate a fost materializată prin întocmirea de procese-verbale, semnate de participanţii la activitatea de instruire sau evaluare”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghiţă, potrivit Agerpres.

Tag-uri:
politist rutieră, impuscat accidental, Biroul Poliţiei Rutiere, IJP Vaslui, conducere fără permis


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/button-share-1725.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/button-share-1725-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Un polițist rutier a împușcat accidental un tânăr în luna martie, în timpul unei misiuni de urmărire. El a fost audiat astăzi la Parchetul General. Avocata Oana Iovu, care reprezintă interesele familiei tânărului decedat, a afirmat că poliţistul a declarat în faţa anchetatorilor că nu a fost instruit niciodată...

Preluat de la EVZ