O furtună de nisip, uriașă și violentă, este pe cale să acopere în totalitate planeta Marte, întrerupând comunicarea cu unul dintre cele două rovere operaționale ale NASA care explorează “Planeta Roșie”. Inginerii americani se tem că acesta nu va mai putea fi “resuscitat”, informează AFP.

Mai mult de un sfert din planeta Marte este deja învăluit de acea furtună. Zonele afectate se află într-o beznă completă, a anunțat NASA miercuri. În două-trei zile, întreaga planetă va fi învăluită de furtună, care va dura probabil mai multe săptămâni.

NASA administrează trei sateliți pe orbita lui Marte și doi roboți aflați pe suprafața “Planetei Roșii”. Cel mai vechi dintre ei, Opportunity, a parcurs peste 45 de kilometri pe scoarța marțiană începând din 2004 și este alimentat cu energie furnizată de panouri solare. Celălalt rover american, Curiosity, funcționează cu energie nucleară și a ajuns pe Marte în 2012. Atunci când razele Soarelui nu mai ajung la suprafața planetei Marte, Opportunity intră în hibernare. Robotul marțian nu a mai transmis date spre Terra începând de duminică.

“Așteptăm, ascultăm în fiecare zi, pentru a vedea dacă transmite un semnal”, a explicat John Callas, directorul proiectului Opportunity din cadrul NASA.

Problema constă în faptul că robotul american nu poate să rămână în starea de hibernare prea mult timp, acest lucru fiind posibil doar dacă temperatura nu coboară sub valoarea de -55 de grade Celsius. Din fericire, savanții se așteaptă ca aceasta să nu coboare sub valoarea de -36 de grade Celsius, întrucât vara se pregătește să sosească în curând pe Marte.

“Ar trebui să poată să fie capabil să supraviețuiască furtunii și să revină la viață odată ce atmosfera marțiană se va degaja”, a declarat, cu prudență, John Callas.

Când Opportunity va ieși din hibernare, el va putea să își încarce bateriile.

Deși acestea sunt mai vechi de 15 ani, “sunt cele mai bune baterii din Sistemul Solar”, a adăugat expertul american. În plus, specialiștii de la NASA afirmă că bateriile roverului Opportunity și-au păstrat o capacitate de funcționare de 85%.

Dacă se va trezi la viață, Opportunity își va confirma statutul de invincibilitate “aproape absolută”. Inițial, misiunea acestui robot urma să dureze 90 de zile.

Miercuri, în California, la centrul de control al programului Opportunity, îngrijorarea inginerilor de la NASA era dublată de curiozitatea științifică. Astfel de furtuni planetare sunt într-adevăr rare.

Marte este monitorizată permanent de sonde spațiale, în fiecare zi, de aproximativ 20 de ani, iar astfel de furtuni globale au fost observate doar de 12 ori, a precizat Rich Zurek, coordonatorul științific al programului de monitorizare a “Planetei Roșii”.

Or, înainte de a trimite astronauți pe Marte, este esențial ca specialiștii americani să amelioreze previziunile meteorologice. NASA vrea să poată să anticipeze furtunile de această talie, a căror origine nu este prea bine înțeleasă.

“Vrem să evităm situația în care o echipă (de astronauți, n.r.) lucrează departe de baza ei și ar fi surprinsă de acest gen de furtuni, pentru că i-ar fi greu să se întoarcă la bază”, a explicat Jim Watzin, directorul programului de explorare marțiană din cadrul NASA.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/06/planeta-marte-invaluita-de-o-uriasa-furtuna-de-nisip-roverul-opportunity-nu-mai-raspunde-comenzilor-transmise-de-nasa-49610.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/06/planeta-marte-invaluita-de-o-uriasa-furtuna-de-nisip-roverul-opportunity-nu-mai-raspunde-comenzilor-transmise-de-nasa-49610-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv