Rusia a cerut miercuri Consiliului de Securitate al ONU să examineze o ridicare treptată a sancțiunilor economice impuse Coreii de Nord după acordul semnat cu SUA pentru denuclearizarea acestei țări, relatează AFP.

Anul trecut, ONU a aprobat trei serii de sancțiuni dure împotriva Phenianului, care afectează în special exporturile nord-coreene de cărbune, fier, pește și textile și limitează aprovizionările cu petrol.

Aceste măsuri au fost decise după testele cu rachete și un test nuclear efectuate de Phenian și care au fost considerate amenințătoare pentru stabilitatea internațională.

“Cred că este normal să ne gândim la pași în această direcție”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, întrebat în legătură cu o posibilă ridicare a sancțiunilor impuse Coreii de Nord.

”Există progrese care ar trebui să fie reciproce. Ar trebui să existe niște corespondențe, deoarece cealaltă parte ar trebui să fie încurajată să avanseze “, a spus el.

În cadrul summit-ului istoric de la Singapore, președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat marți o declarație comună în care Phenianul se angajează pentru o ”denuclearizarea completă în Peninsula Coreeană”.

Secretarul de stat american Mike Pompeo și-a exprimat speranța că ”cea mai mare parte a dezarmării” nucleare a Coreii de Nord ar putea avea loc până la sfârșitul anului 2020, adică până la încheierea mandatului președintelui Trump.

Dar Washingtonul insistă asupra menținerii sancțiunilor până când se vor face progrese reale în negocierile pentru desființarea programului de arme nucleare nord-coreean.

La rândul lor, Rusia și China susțin o abordare treptată, cu ridicarea parțială a sancțiunilor în schimbul unor acțiuni concrete ale Phenianului.

Consiliul de Securitate urmează să se reunească pentru a analiza rezultatele summit-ului Trump-Kim.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/06/rusia-cere-ridicarea-sanctiunilor-onu-impuse-coreii-de-nord-49612.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/06/rusia-cere-ridicarea-sanctiunilor-onu-impuse-coreii-de-nord-49612-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv