Autor:
Mircea Marian Mihai OpreaAna Bâtcă | sâmbătă, 28 mai 2016 | 0 Comentarii
| 341 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din București.

Cu o săptămână înainte de alegeri, sondajele arată că PSD va reuși o premieră: să câștige Primăria Capitalei și, probabil, cele mai multe din cele șase sectoare

Au reușit să treacă de barierele de la înscriere 12 candidați pentru Primăria București, 11 aparținând unor partide și un independent: Bogdan Diaconu (PRU), Gabriela Firea (Alianța PSD+UNPR), Cătălin Predoiu (PNL), Robert Turcescu (PMP), Daniel Barbu (ALDE), Nicușor Dan (USB), Iulia Gorea- Costin (PNȚCD), Mirel Amariței (ProDemo), Niculae Neamțu (Partidul Republican), Petrică Dima (PSR), Adrian Severin (PDS) și Cătălin Berenghi (independent).

Pentru 55 de locuri de consilier general se bat 588 de candidați. Și la sectoare este o competiție dură, cu câte zece candidați pe un loc, mai puțin la 5, unde Marian Vanghelie, acum lider al Partidului Dreptății Sociale, are doar șase contracandidați. Partide relativ puternice, precum PMP și USB, nu au reușit să înscrie un candidat pe teritoriul lui Vanghelie. Este singurul sector în care PMP și USB au avut această problemă. Alte formațiuni, precum M10, au renunțat pur și simplu să se mai lupte la nivelul întregului București, în fața numărului mare de semnături care trebuiau strânse – circa 18.000 pentru Primăria Capitalei – și după ce candidatul Ciprian Ciucu a dezertat la PNL. În schimb, partidul lui Vanghelie are candidați în toate sectoarele, plus la Capitală – pe Adrian Severin.


  • Dreapta divizată

Imposibila unificare

În fața perspectivei victoriei PSD, liderii formațiunilor de Dreapta se îndeamnă reciproc să abandoneze, pentru ca Gabriela Firea să aibă în față un singur contracandidat. Primul care a venit cu această ofertă a fost președintele PNL București, candidatul Cătălin Predoiu. „Știm că atunci când Dreapta s-a unit în București, PSD-ul a pierdut. Sunteți de acord ca noi trei să facem un sondaj în ultima saptămână de campanie și cel care este cel mai bine poziționat dintre noi să fie sprijinit de ceillalți doi?”, i-a întrebat Cătălin Predoiu pe Nicușor Dan (USB) și Daniel barbu (ALDE). Ambii au respins propunerea. „Un mesaj tranșant al PNL care să spună: am greșit, inclusiv noi, în administrația publică din București, am greșit și, ca o dovadă că vrem să schimbăm acest mod de lucru, susținem pe cineva care a dovedit prin cei 10 de ani de activitate că este onest și că este o garanție pentru a schimba acest mod de lucru”, a fost replica lui Nicușor Dan. Candidatul PMP, Robert Turcescu, a putut evita această dispută întrucât nu a fost invitat nici la dezbaterea de la Antena 3, nici la cea de la postul B1. El a susținut că foștii parteneri din USL au blocat prezența sa la aceste posturi.

Fișa municipiului

● Suprafața: 228 kilometri pătrați, 0,1% din suprafața țării.

● Populație: 1,9 milioane, în 2011, în scădere față de vârful din 1992 când erau 2,08 milioane. Locul unu pe țară.

● Densitate: 8.518 locuitori pe kilometrul pătrat.

● Salariul mediu net (2016): 2.813 lei, cu circa 65% peste media pe țară.

● PIB pe cap de locuitor (2016): 20.873 euro.

● Durata medie a vieții: 76,41 ani (2013), peste media pe țară.

● Rata șomajului: 1,87% (februarie 2016

  • Infrastructură

Restanțe istorice

Capitala României se confruntă, la capitolul infrastructură, cu multe probleme. Străzile sunt asfaltate azi și mâine îți rupi mașina în ele. Pasaje subterane care sunt începute de ani de zile și nici astăzi nu sunt terminate. Un exemplu pozitiv este cel de la Piața Sudului, o lucrare demarată în urmă cu doi ani, în 2014, care mai mult a blocat circulația decât să decongestioneze traficul în zonă. Cei mai afectați sunt șoferii care sunt obligați să parcurgă câteva sute de metri în zeci de minute. Cu toate acestea, Primăria Municipiului București (PMB) îi asigură pe bucureșteni că până la 30 iunie 2016 aceștia vor putea circula prin pasajul rutier. Mai mult, Municipalitatea a alocat în 2016 pentru marile proiecte de infrastructură circa 400 milioane lei. Însă cei mai mulți bani vor merge în principal pentru terminarea proiectelor aflate în derulare: Pasajul Ciurel, Pasajul Piața Sudului, Străpungerea Nicolae Grigorescu și Șoseaua Pantelimon. Un alt mare proiect în desfășurare în Capitală este metroul din Drumul Taberei care a înghițit, de la începutul proiectului, în 2011, 350 de milioane de euro, din care Uniunea Europeană a decontat 50%. Metrorex dă asigurări că locuitorii din Drumul Taberei vor putea circula cu metroul în prima jumătate a anului 2017”. (Mihai Oprea)

  • Turism

Capitala are site de promovare de 20.000 de euro

Deși a avut mult de suferit de-a lungul timpului, războaie, incendii și cutremure devastatoare, Bucureștiul, capitala României și, în același timp, cel mai mare oraș al țării, cu o populație de circa două milioane, are ce să le arate turiștilor care-i calcă pragul: Curtea Veche – un complex de ruine de fortificații, încăperi și fundații medievale-, Catedrala Patriarhală, Palatul Parlamentului, Arcul de Triumf și Palatul Regal, până la Muzeul Satului, Grădina Zoologică, Observatorul Astronomic și Cimitirul Bellu, unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Capitalei, locul unde Mihai Eminescu, Bacovia și alte elite își duc somnul de veci. Mai mult, cei care vor să viziteze „Micul Paris”, așa cum era denumit Bucureștiul, nu trebuie să rateze Centrul Istoric, o zonă cu adevărat plină de povești, clădiri vechi cu o arhitectură deosebită și terase care mai de care mai atrăgătoare. De la începutul anului, Bucureștiul are un nou site pentru promovarea turistică, ce prezintă obiectivele turistice importante, precum și cele mai bune recomandări de restaurante și baruri, săli de spectacole, teatre, și un calendar de evenimente interactive. Site-ul www. seebucharest.ro a costat 87.278 lei, exclusiv TVA. (Mihai Oprea)

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Polul economic al Capitalei pierde teren în fața județelor

Investițiile străine atrase în ultimii ani în județele din centrul și vestul țării au redus ponderea Capitalei în totalul cifrei de afaceri realizată de companiile din România. Dacă acum opt ani, companiile din municipiul București realizau 63% din afacerile din întreaga țară, anul trecut ponderea scăzuse până la doar 37%, după cum arată o analiză pubicată de zf.ro, anul trecut, pe baza datelor de la Registrul Comerțului.


FOTO: Cea mai mare companie din țară, OMV Petrom, își are sediul în București FOTO: OMV PETROMÎn ciuda reducerii ponderii, Capitala rămâne, însă, în continuare zona cu cea mai mare efervescență economică și cea mai atractivă pentru investitori. În plus, numeroase companii își stabilesc sediul central în București, chiar dacă își derulează business-ul în alte zone ale țării. PIB/capita din București este de 2,6 ori mai mare decât media țării. Cea mai mare companie din Capitală este OMV Petrom, cu o cifră de afaceri de 16,5 miliarde de lei, în anul 2014. De altfel, în București regăsim reprezentate toate ramurile economice specifice României (industrie, servicii, construcții), mai puțin agricultura.

Salarii cu circa 40% mai mari decât media țării

În luna octombrie a anului trecut, la companiile și instituțiile din Capitală lucrau 904.619 de angajați, reprezentând 15% din angajații din întreaga țară. Aproape 78% dintre salariați activează în domeniul serviciilor, în timp ce două din zece persoane sunt angajate în industrie și construcții, potrivit cifrelor Institutului Național de Statistică (INS).

Bucureștenii se bucură de cel mai înalt nivel de trai din țară, având cele mai mari lefuri medii nete, de 2.556 lei pe lună, în octombrie 2015, cu 37% peste media la nivel național, de 1.871 de lei/lună. La finele celui de-al treilea trimestru al anului trecut, în Capitală erau 485.839 de pensionari, conform INS, aproximativ la jumătate comparativ cu numărul de angajați. Pensia medie a vârstnicilor bucureșteni era de 1.122 de lei pe lună.

Rată redusă a șomajului

Cu o rată a șomajului de 1,84% în luna aprilie, municipiul București se numără printre zonele cu cel mai redus șomaj din țară, fiind depășit la acest capitol de județele Ilfov și Timiș. Potrivit datelor transmise EVZ de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în evidențele agenției erau, la finele lunii aprilie, 20.329 șomeri, dintre care 4.124 primeau indemnizație de șomaj, restul de 16.205 persoane fiind neindemnizate.

Prin programele derulate de agenția municipală, 19.150 persoane și-au găsit un loc de muncă în perioada ianuarie- decembrie 2015 și 6.566 de persoane și-au găsit un job în primele patru luni din 2016.

  • EDUCAȚIE

Șapte din zece liceeni au luat Bacul din prima

În anul școlar 2014-2015, în învățământul de stat preuniversitar din București erau angrenați un număr total de 251.145 de elevi, la care se adaugă cei 24.515 elevi care studiau la unitățile private. Totodată, în Capitală funcționau 218 unități de învățământ private și 419 unități de stat, conform unui raport realizat de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.


FOTO: Elevi ai Colegiului Național „Sfântul Sava” din București, în timpul unui curs de educație financiarăLa examenele de Evaluare Națională susținute anul trecut de absolvenții de gimnaziu, cea mai redusă promovabilitate la nivelul municipiului a fost la examenul de matematică, de 85,88%. La Bacalaureat, promovabilitatea după sesiunea din vară a fost de 70,23%, în creștere notabilă comparativ cu anul 2014, când s-a cifrat la 58,37%.

La examenele pentru definitivarea în învățământ a cadrelor didactice, 55% dintre candidați au obținut note peste 8.

100 de școli modernizate în ultimii ani

Pe parcursul anului de studii 2014-2015, unitățile de învățământ din Capitală au derulat 66 de proiecte finanțate din fonduri europene și din bugetul Ministerului Educației.

De asemenea, în ultimii ani, au fost reabilitate și modernizate 100 de școli bucureștene cu finanțare de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și din surse locale, în valoare de 233,58 milioane de euro.

  • SĂNĂTATE

Investiții de zeci de milioane de lei în infrastructura sanitară

În municipiul București, funcționează 19 spitale administrate de Consiliul General municipal, 22 de spitale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății și opt spitale publice subordonate instituțiilor cu rețea sanitară proprie, spune, pentru EVZ, Cristina Pelin, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) a Municipiului București.

Alături de spitalele de stat, funcționează și spitale private, în București fiind în total peste 70 de spitale. Potrivit informațiilor INS din 2014, spitalele publice bucureștene cumulează un număr de 19.862 de paturi disponibile pacienților, la care se adaugă și 1.312 paturi oferite în sistemul privat de sănătate.

 În cadrul sistemului de sănătate din Capitală lucrau, la finele anului 2014, 11.904 medici, dintre care 8.795 de medici în cadrul unităților de stat. De asemenea, în București mai activau 2.668 de medici stomatologi, 4.543 de farmaciști și 17.902 de persoane încadrate ca personal sanitar mediu.

Spitale la standarde europene

În timp ce spitalele private au beneficiat în mod continuu de investiții în dezvoltare, proiectele vizând spitalele de stat au fost mai puține. Unele, însă, au fost consistente. De exemplu, în ultimii ani primăria a modernizat din temelii extinzând Spitalul de Ortopedie Foișor, cu o investiție de 38 de milioane de euro.

Tot în ultimii ani, Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului pentru copii „Grigore Alexandrescu” a fost modernizată prin intermediul unei investiții de 28 de milioane de lei de la buget. Spitalul a mai derulat un proiect din fonduri europene privind implementarea unui sistem informatic integrat.

Iar la Spitalul de Urgență „Sfântul Pantelimon” au fost realizate lucrări de reparații și reabilitare, în valoare de 24,1 milioane de lei, cu fonduri de la Primăria Sectorului 2 și de la Ministerul Sănătății.

Citiți analiza economică a Bucureștiului în revista „Capital”!

Tag-uri:
bucuresti, evz, revista capital, capital, primaria capitalei, pru, psd, unpre, pnl, alde, pmp, pntcd, Bogdan Diaconu, Gabriela Firea, Cătălin Predoiu, Robert Turcescu, Daniel Barbu, Nicușor Dan, usb, Iulia Gorea- Costin, Mirel Amariței, Niculae Neamțu, Petrică Dima, Adrian Severin, Cătălin Berenghi, marian vanghelie, catalin predoiu, b1tv, Pasajul Piața Sudului, Pasajul Ciurel, Șoseaua Pantelimon, Drumul Taberei, Mihai Eminescu, Observatorul Astronomic, Cimitirul Bellu, munca, somaj, sanatate, omv petrom, salarii, educatie, bac, bacalaureat, elevi

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/clipboard01_231-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/clipboard01_231-465x390-300x299.jpgrootstireaActualitate/EsentialRomania 4 YOU
Autor: Mircea Marian ,  Mihai Oprea,  Ana Bâtcă | sâmbătă, 28 mai 2016 | 0 Comentarii | 341 Vizualizari „Evenimentul zilei” și revista...

Preluat de la EVZ