Autor:
Ionel Dancu
| marţi, 31 mai 2016 | 0 Comentarii
| 46 Vizualizari

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală pentru patru foşti miniştri, Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea în dosarul Rompetrol II, pentru favorizarea omului de afaceri Dinu Patriciu.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marți, 31 mai a.c., Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Tănăsescu Nicolae Mihai, fost Ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 – 2004; a domnului Popescu Ioan Dan, fost Ministru al Economiei şi Comerţului în perioada 2003 – 2004; a domnului Vlădescu Teodor Gheorghe Sebastian, fost Ministru al Finanţelor Publice în perioada 2005 – 2007, respectiv în perioada 2009 – 2010 şi a domnului Pogea Gheorghe, fost Ministru al Finanţelor Publice în perioada 2008 – 2009, pentru a se proceda conform legii.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri.

Dan Ioan Popescu și Mihai Tănăsescu au fost artizanii celebrei Ordonanțe Patriciu. Procurorii DIICOT scriu despre cei doi că au fost capacitați de Dinu Patriciu și partenerii acestuia „încât aceştia să iniţieze adoptarea unui act normativ care să conducă la transformarea obligaţiilor bugetare restante ale SC ROMPETROL RAFINARE SA în obligaţiuni convertibile care să fie subscrise de Ministerul Finanţelor cu scadenţa la 20 de ani”. Asta pe fondul riscului ca Rompetrol Rafinare să fie executată silit sau introdusă în insolvență pentru datoriile de circa 600 de milioane de dolari.Ancheta procurorilor DIICOT a stabilit că „niciuna dintre etapele obligatorii ale adoptării unui act normativ nu a fost respectată, fiind adoptată o ordonanţă de urgenţă care nu avea notă de fundamentare, nu era redactată în forma finală, nu avea niciunul dintre avizele obligatorii şi mai ales a fost redactată sub controlul direct al lui Patriciu Dan Costache”.

Ceilalţi doi foşti demnitari vizaţi sunt Gheorghe Pogea și Sebastian Vlădescu. Principala lor problemă o reprezintă, potrivit procurorilor DIICOT, că deşi aveau obligaţia creeze cadrul legislativ necesar tranzacţionării pe Bursa de Valori Bucureşti a obligaţiunilor subscrise la data de 26.01.2004 de Ministerul Finanţelor Publice, nu au respectat dispoziţiile legii astfel încât aceste obligaţiuni să fie tranzacţionate pe o piaţă de capital reglementată iar statul român să recupereze creanţele bugetare pe care SC Rompetrol Rafinare Sa le avea la data de 30.09.2003. Adică prejudiciul de 603 milioane de dolari.

Tag-uri:
klaus iohannis, urmarire penala, ministru, pogea, dan ioan popescu, tanasescu, vladescu

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/dosare-suspendate-465x390-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/05/dosare-suspendate-465x390-2-300x244.jpgrootstireaActualitate/EsentialPreşedinţie
Autor: Ionel Dancu | marţi, 31 mai 2016 | 0 Comentarii | 46 Vizualizari Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, ministrului...

Preluat de la EVZ