Autor:
Radu Pădure
| marţi, 31 mai 2016 | 0 Comentarii
| 391 Vizualizari

Donald Tusk i-a înghețat pe liderii europeni

Liderii europeni care promovează „iluziile utopice” ale unei Europe unite au pierdut contactul cu popoarele lor și riscă să fie măturați de la putere de euroscepticii care sunt hotărâți să dezmembreze UE, a avertizat Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Discursul lui Tusk, ținut luni, la Luxemburg, în fața unor colegi conservatori europeni, este unul dintre cele mai severe rechizitorii la adresa liderilor europeni și a proiectului lor de realizare a unei Europe federale.

Tusk a vituperat:

“Noi suntem responsabili astăzi pentru confruntarea cu realitatea a tot felul de utopii – utopia unei Europe fără state naţionale, utopia unei Europe fără interese contradictorii şi ambiţii, utopia unei Europe care îşi impune propriile valori lumii exterioare.”

Liderul polonez a subliniat încă o dată fractura dintre lideri și populații:

“Obsedaţi de ideea unei integrări imediate şi totale, nu am reuşit să observăm că oamenii de rând, cetăţenii Europei, nu împărtăşesc euro-entuziasmul nostru. Deziluzionaţi de marile viziuni ale viitorului, ei ne cer să facem faţă realităţii actuale mai bine decât am făcut-o până acum… Euroscepticismul a devenit o alternativă la toate aceste iluzii.”

O mare parte a campaniei britanice de a părăsi UE în urma referendumului organizat pe 23 iunie s-a concentrat pe temerile legate de o mai mare integrare în detrimentul suveranităţii naţionale – temeri care sunt, de asemenea, puternice în Polonia natală a preşedintelui Consiliului European, unde partidul său de centru-dreapta a pierdut anul trecut alegerile în favoarea adversarilor eurosceptici de dreapta. 

Donald Tusk nu a făcut nicio menţiune explicită a dezbaterii despre Brexit în discursul său de la Luxemburg, în prezenţa cancelarului german, Angela Merkel, şi a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la o reuniune a Partidului Popular European, o alianţă care este cel mai mare bloc din Parlamentul European. 

Cu toate acestea, Donald Tusk, care a apărat mult timp drepturile statelor împotriva forţelor centralizatoare de la Bruxelles, a subliniat că retragerea Marii Britanii reprezintă un risc major pentru UE. El le-a cerut liderilor să schimbe tactica în confruntarea cu forţele anti-UE, care includ puternice mişcări în Franţa, Olanda, Ungaria şi alte câteva ţări. 

“Spectrul unei dezmembrări bântuie Europa”, a spus el. “O viziune a unei federaţii nu mi se pare cel mai bun răspuns la aceasta”, a ţinut să adauge preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.Tag-uri:
Consiliului European, Donald Tusk, Angela Merkel, Comisiei Europene, Claude Juncker, Partidului Popular, Parlamentul European, Marii Britanii

https://stiri-zilnic.ro/wp-content/uploads/2016/05/tusk-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.ro/wp-content/uploads/2016/05/tusk-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Radu Pădure | marţi, 31 mai 2016 | 0 Comentarii | 391 Vizualizari Donald Tusk i-a înghețat pe liderii europeni Liderii...

Preluat de la EVZ