Premierul portughez António Costa a descris incendiul – care a făcut și zeci de răniți – ca fiind „cea mai mare tragedie pe care am văzut-o în ultimii ani, în ceea ce privește incendiile de pădure” și a avertizat că bilanțul morților ar putea crește, scrie The Guardian.

Au fost decretate trei zile de doliu național.

Câteva sute de pompieri și 160 de vehicule au fost trimise, sâmbătă, pentru a lupta cu flăsările, care au început în orașul Pedrógão Grande, înainte de a se extinde foarte rapid.

Spania a trimis două avioane pentru stingerea incendiilor, în ajutorul serviciului de pompieri portughez, iar Franța a trimis alte trei avioane.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a promis că va oferi orice asistență necesară, și a scris pe Twitter: „Șocat de tragedia din Pedrógão Grande. Poporul portughez se poate baza pe solidaritatea, sprijinul și afecțiunea noastră”.

Cel puțin doi britanici s-au numărat printre persoanele rănite și au primit tratament pentru răni ușoare, fiind externați.

Temperaturile din Peninsula Iberică au trecut de 40 de grade Celsius în unele regiuni.

Circa 60 de focuri de păduri ardeau în toată țara, sâmbătă noaptea, iar 1.700 de pompieri se aflau la fața locului, încercând să le stingă.

Secretarul de stat pentru administrație internă, Jorge Gomes, a declarat că 22 de persoane au ars de vii în mașini, după ce au fost blocați de flăcări, pe șoeaseaua dintre Figueiro dos Vinhos și Castanheira de Pera. Alți trei oameni au murit din cauza fumului inhalat.

În total, 50 de oameni au fost răniți, 18 fiind tranportați la spital în Lisabona, Porto și Coimbra. Cinci dintre ei  – patru pompieri și un copil – au fost răniți grav.  

Guvernul spune că este puțin probabil ca focul să fi fost pus în mod deliberat,

Valdemar Alves, un primar din regiune, s-a declarat șocat de numărul mare al morților. „Această zonă mereu a avut probleme cu incendiile depădure, dar nu-mi amintesc o tragedie de asemenea proporții”, a spus el.

Zeci de oameni care au fugit de acasă au fost adăpostiți de locuitorii din apropierea orașului Ansião. „Sunt oameni care au sosit spunând că nu vor moară în casele lor care sunt înconjurate de flăcări”, a spus Ricardo Tristao.

Portugalia, ca și majoritatea țărilor din sudul Europei, este scena unor incendii de vegetație, în timpul verilor aride, care durează luni de zile.

Țara a fost afectată anul trecut de mai multe astfel de incendii care au distrus mai mult de 100.000 de hectare de pădure.

Focul de pe insula turistică Madeira, în august, a ucis trei oameni, iar în întregul an 2016 au fost distruse 40 de case și 5.400 de hectare de pământ au ars.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Premierul portughez António Costa a descris incendiul - care a făcut și zeci de răniți - ca fiind „cea mai mare tragedie pe care am văzut-o în ultimii ani, în ceea ce privește incendiile de pădure” și a avertizat că bilanțul morților ar putea crește, scrie The Guardian.Au fost...

Preluat de la EVZ