“N-am să răspund (n.r. – la întrebarea pe care o jurnalistă din România i-a pus-o cu privire la criza politică din România), am spus în general că ne dorim întărirea democraţiei şi a statului de drept. Este o problema a României”, a declarat Merkel.

În ceea ce priveşte criza politică din România, Iohannis a precizat: “Depre criza politică de acasă… Doamna cancelar nu doreşte să exprime o opinie, dar am avut o discuţie şi cred că am reuşit să transmit că avem o criză în interiorul coaliţiei de guvernare, dar am asigurat că România este o ţară solidă, cu o economie stabilă şi că am solicitat celor implicaţi să găsească o soluţie rapidă, ceea ce se va şi întâmpla.”

Alte declaraţii ale Angelei Merkel: “Am abordat relaţiile economice care s-au dezvoltat foarte dinamic. Preşedinţele m-a asigurat că România este un loc bun pentru specialiştii IT. Am abordat şi problema foarte importantă pentru UE. O să avem un Consiliu European şi noi vom acţiona în comun. Din partea mea, am reiterat faptul că România, după aderare, a făcut paşi importanţi în reform şi în combaterea corupţiei.”

Alte declaraţii ale preşedintelui României, Klaus Iohannis: “Vă mulţumesc domna cancelar. Vă mulţumesc pentru că am avut posbilitatea să vorbim despre problemele care ne preocupă pe amândoi. Mulţumesc pentru această întâlnire deosebit de bună şi de intensă. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns în Cancelaria federală a fost să semnez în cartea de condoleanţe pentru fostul cancelar federal Helmuth Kohl.

Problema Europei cu două viteze nu mai există aşa cum a apărut ea într-un anumit moment. Pentru ţările din Europa de Est a fost important să nu existe anumite ţări care să blocheze anumite proiecte. Nu toţi sunt membri în zona Euro, dar cine doreşte are calea deschisă. Chestiunea celor viteze nu mai este de actualitate.

Avem anul acesta toate motivele să ne întâlnim, să discutăm la 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice între Germania şi România, la 25 de ani de când s-a semnat tratatul de prietenie între România şi Germania, şi la 10 ani de când România a devenit membră UE sub preşedinţia germană a UE.

Relaţia cu Germania este pentru România nu doar una de importanţă strategică, ci şi una privilegiată şi una dintre cele mai bune relaţii pe care le avem. Eu şi doamna cancelar ne-am propus să îmbunătăţim această relaţie. Germania este cel mai important partener economic pentr România cu creşteri de peste 10% în ultimii ani.

Importanţa minorităţii germane din România şi a comuntăţii româneşti din Germania a fost subliniată de amândoi şi cred că aceste comunităţi contribuie la crearea unui pod între aceste naţiuni.

Suntem de părere că proiectul european trebuie consolidat şi îmbunătăţit. Trebuie să găsim căile cele mai bune pentru a asigura securitatea spaţiului european şi de a face UE mai bună, să funcţioneze mai bine, să fie mai eficientă şi să fie mai acceptată.

Am menţionat tema spaţiului Schengen şi doamna cancelar m-a încurajat să continui discuţiile şi cu alţi parteneri europeani, poate reuşim în cel mai scurt timp să ne apropiem de o soluţionare.

Şi tema Consiliului UE de către România a fost discutată. Vor apărea teme grele, se va discuta despre Brexit, şi bugetul UE, şi cred că putem juca un rol cu greutate când se apropie Consiliul.

Am discutat pe scurt despre vizita de acum câteva zile din SUA şi am căzut de acord că rămânem pe aceeaşi idee, relaţia transatlantică este vitală. UE este importantă pentru SUA şi SUA sunt importante pentru UE. Aceste lucruri vor duce la îmbunătăţirea întregii situaţii pe care o avem. Am trecut în revistă vecinătatea estică, problematica Moldovei şi a Ucrainei.

Am discutat şi despre spaţiul securităţii din Marea Neagră, care este un spaţiu vital nu doar pentru UE, ci şi pentru NATO, şi pentru securitatea noastră, a întregii naţiuni. În final, această discuţie foarte intensă şi foarte bună mi-a făcut mare plăcere şi mulţumesc doamnei Cancelar Merkel.”

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
“N-am să răspund (n.r. – la întrebarea pe care o jurnalistă din România i-a pus-o cu privire la criza politică din România), am spus în general că ne dorim întărirea democraţiei şi a statului de drept. Este o problema a României”, a declarat Merkel.În ceea ce priveşte criza politică...

Preluat de la EVZ