Noua mișcare centristă a președintelui francez Emmanuel Macron a câștigat o largă majoritate în Parlamentul francez, obținând 351 din cel 577 de mandate, scrie The Guardian.

Mișcarea politică a lui Macron (REM), care nu se declară nici de stânga, nici de dreapta, și aliatul său mai mic, de centru, Mișcarea Democrată (MoDem), aveau nevoie de 289 de locuri, pentru a obține majoritatea absolută.

Victoria în turul doi al alegerilor, desfășurate ieri, îi oferă președintelui mână liberă să-și implementeze planurile privind schimbarea legislației în domeniul muncii, urmând să crească beneficiile pentru șomaj și pensii.

Rezultatele au fost oarecum temperate de slaba prezență la vot, de 43%. Absenteismul a fost în mod special ridicat în zonele mai defavorizate ale țării, redeschizând dezbaterea despre diviziunea socială din Franța.

Partidele tradiționale de stânga sau de dreapta, care au dominat Parlamentul și Guvernul timp de decenii, au scăzut semnificativ în urma acestor alegeri, confirmând redesenarea scenei politice care a început când Socialiștii și Republicanii au fost învinși în primul tur de scrutin în alegerile prezidențiale din primăvară.

Dreapta franceză, care în urmă cu un an credea că sunt imposibil de pierdut alegerile prezidențiale și parlamentare, au obținut cele mai slabe rezultate de după Al doilea Război Mondial, în cea de Cincea Republică franceză.

Republicanii și aliații săi se pare că vor avea doar 125 de locuri în Parlament, totuși mai multe decât era prezis după primul tur de scrutin, săptămâna trecută.

Socialiștii sunt cei mai mari perdanți, pentru că vor avea cu 200 de mandate mai puțin, respectiv circa 34 de locuri – mai multe decât se previziona, dar foarte puține, totușu. Liderul partidului, Jean-Christophe Cambadélis, și-a dat imediat demisia.

Este de remarcat modul în care noul președinte francez a reușit să transforme peisajul politic din țara sa, într-un timp record. În urmă cu 16 luni, LREM nu exista! Iar acum va domina LȘegislativul și va primi extrem de multe subvenții de la buget.

Premierul Edouard Philippe a declarat: „Prin acest vot, francezii au arătat că preferă speranța în fața furiei, optimismul pesimismului, încrederea în fața închiderii în sine. Absenteismul nu este niciodată o veste bună pentru democrație, iar prezența scăzută la vot arată că guvernul avea o mare obligație de a câștiga”.
 
Un număr record de femei au fost ales în Parlament – 223, adică 38,65%, cele mai multe în partidele de centru și extrema stângă.

Circa trei sferturi dintre locurile din Parlament sunt ocupate de noi veniți, oameni care nu au mai avut mandate de parlamentari.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Noua mișcare centristă a președintelui francez Emmanuel Macron a câștigat o largă majoritate în Parlamentul francez, obținând 351 din cel 577 de mandate, scrie The Guardian.Mișcarea politică a lui Macron (REM), care nu se declară nici de stânga, nici de dreapta, și aliatul său mai mic, de centru, Mișcarea...

Preluat de la EVZ