În interceptările din referatul cu propunere de arestare preventivă întocmit de procurori, Ibrahim, care în ultima perioadă locuia în Mușeteși, Argeș, îi destăinuie unui bărbat că are o credință nestrămutată în Islam şi se laudă că a amenințat cu moartea o jurnalistă franceză. Episodul s-a petrecut în contextul în care Ibrahim s-a angajat la magazinul unui musulman din Franța, care era şicanat de controalele poliției şi iritat de relatările ziariştilor.

Bărbat: Trebuie tot timpu’ să fim atenți.

Ibrahim: Bine’nțeles! Şi, eu tot timpu’, de două ori i-am făcut faza asta cu ei, i-am luat tare, i-am luat… ştii ce i-am zis la o jurnalistă? I-am zis, fii atent, dacă tu mai…

Bărbat: Păi, ce are treabă jurnalista, vine şi ea după tine sau ce?

Ibrahim: Nu după mine era, acolo la ma-gazin fac ăştia de la televizor să, să nu mai aibe el clienți, să nu mai vină oameni, să nu mai vorbeas-că de Allah, de religia noas-tră, să-i sperie pe toți să nu mai vină niciunu’. Şi ştii ce i-am spus la jurnalista aia? I-am spus, fii atent, eu personal, eu, dacă, dacă fac lucru’ ăsta, eu mă duc în Rai şi tu te duci în Iad. Da’ nu avea, ştiam că nu are nimic ca să mă înre-gistreze, i-am zis-o doar aşa, i-am… aşa, deci nu..

Bărbat: Nu era pregătită, ai luat-o…Ibrahim: Nu era pregăti-tă, am urmărit-o, da.

Bărbat: Surprinsă, aşa.

Ibrahim: I-am zis, fii atent, şi mi-am arătat fața, nu mas-cat sau asta. Fii atentă, uită-te bine la mine, eu nu-s arab, nu-s… Eu sunt din România. N-am nicio treabă cu asta. Dar asta fac pentru Allah, dacă mai vii vreodată aicea, deranjezi oamenii ăştia, eu te, te elimin!

Bărbat:S-a speriat, cred.Ibrahim: N-au mai venit, frate. (…)

Ibrahim: Nu. N-avea nicio dovadă. Şi, frate, a venit (n.r. – nume cenzurat de procurori, cel mai probabil proprietarul magazinului) şi i-am spus. Zice, Hamdullilah (n.r. – Allah fie slăvit), bine ai făcut, ştii. Şi ce, face, bă, da’ tu chiar ai face aşa? Zic, frate, păi eu, pentru Islam îmi dau viața. Viața noastră nu-i aicea, frate, ci în para-dis, frate! Face, bă, da’ cum, tu aşa, aşa repede din, ni’ nu ai doi ani de când… Zic, păi sunt alții care are trei luni şi deja e mai, mai sus decât unu’ care are treij’ de ani de când practică”.

Într-o altă interceptare, Ibrahim se lăuda că ar merge la închisoare pentru credința lui, cu o pedeapsă care, de obicei, se dă pentru crimă:

„Ştii ce am spus la un polițist? I-am spus, eu pentru Allah şi douăş’ de ani merg da’ cu motiv”.

Pregătiri pentru Jihad

Potrivit DIICOT, nivelul de radicalizare a argeşea-nului este scos în evidență de continuțul discuțiilor şi convorbirilor purtate de Bălan cu diferite persoane, prin care îşi exprima disponibilitatea de a recurge la gesturi de violență fizică extremă, în numele lui Allah. În plus, bărbatul a vorbit şi despre jihad şi cum să pregăteşti un astfel de plan, „adică după pregătiri prin rugăciuni şi studiu al Coranului, când simți pornirea interioară că eşti gata să acționezi, fără să primeşti ordin de la cineva, o faci pur şi simplu”.

rootstireaActualitate/EsentialSocial
În interceptările din referatul cu propunere de arestare preventivă întocmit de procurori, Ibrahim, care în ultima perioadă locuia în Mușeteși, Argeș, îi destăinuie unui bărbat că are o credință nestrămutată în Islam şi se laudă că a amenințat cu moartea o jurnalistă franceză. Episodul s-a petrecut în contextul în...

Preluat de la EVZ