Gambia – într-un depozit de pe moșia fostului lider al Gambiei, Yahya Jammeh, acum exilat, se pot vedea, unele peste altele, tăvi de argint lângă lăzi prăfuite cu sticle de goale de șampanie, ale căror etichete amintesc de lovitura de stat pe care a pus-o la cale în 1994.

Executorul judecătoresc caută prin cutii și notează sârguincios – este începutul a ceea ce noul guvern numește căutarea bunurilor jefuite, în valoare de zeci de milioane de dolari. În același timp, suporterii lui Jammeh consideră că investigația ar fi o ”vânătoare de vrăjitoare”.

Un oficial american din Banjul a declarat că Washington-ul dorește să ajute în acest sens și oficialii guvernamentali spun că mizează pe asistența Băncii Mondiale. Dimensiunea moșiei Kanilai – o mică parte din bunurile lui Jammeh, potrivit oficialului care conduce inspecția – poate da o ideea despre amploarea sarcinii pe care și-a asumat-o guvernul.

 

„Credem că cele mai multe dintre obiecte au fost luate înainte de a pleca – tezaurul, eventual arme și cele mai multe dintre mașini“, a declarat executorul de la Înalta Curte de Justiție a Gambiei, Modou Moussa Ceesay, care a făcut inventarul bunurilor lui Jammeh.

 

Fostul președinte – acuzat de oponenți și de grupurile pentru drepturile omului de injustiție generalizată și de corupție – a fugit din Gambia în ianuarie, în timp ce forțele  militare ale țărilor din regiune  se deplasau către ​​capitala Banjul pentru a pune în aplicare rezultatele alegerilor pe care acesta le-a pierdut.

 

Jammeh nu a avut niciun comentariu cu privire la anchetă, din noua sa locație, în Guineea Ecuatorială. Susținătorii acestuia, în număr destul de mare, lăsați în urmă în micul stat din Africa de Vest, afirmă că investigația cu privire la bunurile furate ar fi un caz clasic de ”dreptatea învingătorului”.

Kanilai este locul de naștere al lui Jammeh și acolo se află acum proprietatea lui cea mai mare: aceasta include o fermă, o moschee, tancuri, mai multe case, o tabără de antrenament pentru luptă în junglă și un vast parc pentru safari, unde trăiesc papagali exotici, zebre, hiene și cămile.

 

Materiale de construcție sunt îngrămădite lângă un nou palat, neterminat, alături de un panou în care Jammeh zâmbește în timp ce-și îmbrățișează familia.

 

rootstireaActualitate/Esential
Gambia - într-un depozit de pe moșia fostului lider al Gambiei, Yahya Jammeh, acum exilat, se pot vedea, unele peste altele, tăvi de argint lângă lăzi prăfuite cu sticle de goale de șampanie, ale căror etichete amintesc de lovitura de stat pe care a pus-o la cale în 1994. Executorul...

Preluat de la EVZ