Ba mai mult, intrucat studiul a fost efectuat asupra a mai bine de 2000 de persoane din diverse tari, au fost observate o serie de (aparente) diferente intre comportamenul acestora, in functie de tara din care proveneau.

Femeile au o gama de expresii, se credea, mai bogata decat barbatii. Acestea se dispera, se bucura, se mira sau se supara cu o serie de expresii intiparite pe fata care, de multe ori, este usor de descifrat. Ajunge sa ne gandim la femeile din familia noastra si suntem imediat capabili sa ni le imaginam in momente diferite, cu expresii ale fetelor diferite. Zambesc sau sunt incruntate? Au o expresie de mirare, cu sprancenele ridicate sau, dimpotriva, de dezgust, stramband din gura? Nu doar femeile insa au o gama bogata de expresii ale fetei ci si barbatii. Se credea insa ca barbatii sunt mai putin expresivi, acestia avand un numar limitat de expresii pe care le tot folosesc. Femeilor li se citeste pe fata starea emotiva in timp ce barbatii reusesc sa ascunda emotiile. Sau, cum spunea regizorul Sergio Leone despre Clint Eastwood, acesta ar avea doar doua expresii: cu sau fara palarie.

Este insa acest lucru adevarat, au barbatii o expresivitate redusa fata de femei?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare un grup de cercetatori de la Yale University, in colaborare cu alte institute stiintifice si cu grupul de cercetare de la Microsoft, a efectuat un studiu stiintific, rezultatele caruia au fost recent publicate in revista PLOS One.

Pana in prezent marea parte a studiilor de acest gen au luat in considerare doar surasul persoanelor, si ajungeau la concluzia ca femeile (care surad mai mult) sunt mai expresive decat barbatii. Exsta insa o gama foarte vasta de expresii care trebuie luate in calcul daca vrem un rezultat mai serios. Este exact ceea ce si-au propus cercetatorii americani, care au reclutat un numar de 2106 voluntari din Franta, Germania, China, SUA si Marea Britanie pentru realizarea acestui studiu. Participantilor la test le-au fost aratate o serie de 10 filmulete (publicitati) si pe durata vizionarii expresiile fetelor erau inregistrate cu ajutorul unei web-cam. Ulterior, cu ajutorul unui software de analiza faciala pus la punct de catre Microsoft, se analizau expresiile celor reclutati.

S-a ajuns la concluzia ca femeile si barbati au cam acelasi numar de expresii faciale, insa acestea se manifesta in emotii diferite.

rootstireaActualitate/EsentialSocial
Ba mai mult, intrucat studiul a fost efectuat asupra a mai bine de 2000 de persoane din diverse tari, au fost observate o serie de (aparente) diferente intre comportamenul acestora, in functie de tara din care proveneau. Femeile au o gama de expresii, se credea, mai bogata decat barbatii. Acestea...

Preluat de la EVZ