Fostul președinte al autoproclamatei Republici Transnistria, Evgheni Șevciuk, care a fugit în Moldova după ce i-a fost intentat un proces penal la Tiraspol, a acuzat legiuitorii transnistreni că ar fi exercitat presiuni asupra membrilor echipei sale pentru a-i face să depună mărturie împotriva lui.
“Le este foarte ușor să găsească oameni care să ‘mărturisească’ și împotriva procurorului, de fapt, împotriva oricui. După încheierea alegerilor,  ‘martorii’ par a fi ‘plini’ de dorință”, a spus Shevchuk într-un interviu acordat canalului de știri online Alfa-24, duminică.
Potrivit lui Shevchuk, acesta nu ar fi emis “niciun decret ilegal” de care este acuzat, iar reportajele despre ele ar fi folosite ca “pretext pentru falsificări și încercări de discreditare”.
Anterior, Shevchuk trimis o scrisoare deschisă procurorului transnistrean, Anatoly Gurețky, și președintelui Comitetului de Investigații, Vyacheslav Brynzar, cerându-le să se cerceteze circumstanțele în care parlamentul i-a retras imunitatea, iar familia lui se confruntă cu cercetări penale, casele fiindu-le percheziționate.
Gheorghe Bălan, Vice Prim Ministrul Republicii Moldova pentru Reintegrare, a promis că autoritățile moldovenești nu-l vor extrăda pe Shevchuk, din moment ce Moldova și Transnistria nu au un semnat un acord de extrădare.
Cinci procese penale au fost inițiate împotriva fostului președinte Vadim Șevchuk, care a condus regiunea din 2011 până în 2016 și care se confruntă acum cu perspectiva de a face 12 ani de închisoare. Parlamentul regional i-a retras imunitatea pentru a putea fi pus sub acuzare.
Potrivit presei moldovenești, fostul lider transnistrean și soția sa, Nina Shevchuk, care a fost ministru de externe al Transnistriei sub conducerea soțului său, locuiesc acum în Chișinău, într-un apartament pe care l-au cumpărat mai înainte.
Partidul Obnovleniye (Reînnoire), care se afla în opoziție când Shevchuk era președinte, are acum majoritatea în parlamentul transnistrean. După victoria lui Vadim Krasnoselsky în alegerile prezidențiale, o serie de dosare penale au fost inițiate împotriva membrilor echipei lui Shevchuk, inclusiv a fostului șef al Comitetului pentru Securitate Națională, Nikolai Zemtsov, a președintelui Comitetului Vamal, Yuri Gervazyuk și a președintele Bancii Republicane Nistrene, Eduard Kosovsky.(Tass)


rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Fostul președinte al autoproclamatei Republici Transnistria, Evgheni Șevciuk, care a fugit în Moldova după ce i-a fost intentat un proces penal la Tiraspol, a acuzat legiuitorii transnistreni că ar fi exercitat presiuni asupra membrilor echipei sale pentru a-i face să depună mărturie împotriva lui. 'Le este foarte ușor să găsească...

Preluat de la EVZ