Premierul Mihai Tudose a explicat de ce vrea Guvernul să impună taxă de solidaritate persoanelor fizice. El a afirmat că statul a creat condiții pentru ca unii oameni să câștige foarte mulți bani, așa că la rândul lor ei trebuie să fie solidari cu statul.

Noul guvern intenționeză să introducă o nouă taxă – cea de solidaritate, pentru cei cu venituri de peste zece salarii minime pe economie, așa cum arată programul de guvernare.

“Va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câștigă foarte mult, care beneficiază de o mulțime de lucruri din partea statului și care înțelegem că funcționează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câștige atâția bani”, a spus premierul Mihai Tudose.

El a mai spus că nu știe dacă taxa de solidaritate va fi aplicată de anul viitor, având în vedere că simulările continuă. El a spus că sunt mai multe scenarii testate în acest moment, însă nu a oferit detalii cu privire la aceste simulări. Tudose nu a spus nici cât se așteaptă statul să încaseze prin acest impozit, pentru a-l considera fezabil.

Potrivit unor surse guvernamentale, noua taxă de solidaritate ar urma să reprezinte o impozitare de 25%, peste cea de 16% pentru toate salariile peste 14.500 de lei pe lună brut, respectiv zece salarii minime pe economie. Se va impozita diferența câștigată de un contribuabil peste acest prag. În total, impozitarea pentru această diferență care depășește 10 salarii minime pe economie va fi de 41%, în loc de 16%, susține Capital.

“Suprataxarea veniturilor din muncă este o practică extrem de nocivă de care “ne-am bucurat” până în 2004. Această practică a făcut foarte dificilă apariția și dezvoltarea unei clase mijlocii solide, clasa mijlocie fără de care nu putem vorbi de prosperitate în această țară. În același timp, politicienii noștri, iar cei de azi nu fac excepție, au subimpozitat câștigurile pe capital favorizând apariția unei clase foarte subțiri de oameni foarte bogați. Exact același lucru face PSD azi propunând supraimpozitarea clasei mijlocii și eliminarea oricărui fel de impozite pentru bogații României”, a declarat, pentru Capital, Gabriel Biriș, avocat specializat pe fiscalitate. 

Potrivit ultimelor date ale ministerului Muncii aferente anului 2016, doar 34.000 de angajați câștigă peste 10.000 de lei net pe lună, 400.000 între 3.000 și 10.000 de lei net pe lună, iar restul de 4 milioane sub 3.000 de lei.

https://stiri-zilnic.ro/wp-content/uploads/2017/07/taxa-de-solidaritate-romanii-care-castiga-peste-14-500-de-lei-vor-plati-impozite-de-25-40166.jpghttps://stiri-zilnic.ro/wp-content/uploads/2017/07/taxa-de-solidaritate-romanii-care-castiga-peste-14-500-de-lei-vor-plati-impozite-de-25-40166-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv