De la Revoluție încoace, la fiecare început de an școlar sunt probleme cu manualele. Este afirmația ministrului Educației, care a explicat, la Antena 3, că potrivit Legii educației, „fiecare disciplină din programa școlară trebuie să aibă manual”.

„De 27 de ani, copiii nu aveau toate manualele la începutul anului școlar, și în special manualele de bază (…) De aceea, noi nu am făcut decât să recuperăm declajul de anul trecut, pentru că aceste programe trebuiau aprobate anul trecut. Noi le-am aprobat anul acesta în februarie, iar programele școlare au fost în concordanță cu planurile cadru pe care anul trecut în aprilie, dacă nu mă înșel, Guvernul Cioloș, era ministru atunci Adrian Curaj, a aprobat planurile cadru pentru tot învățământul gimnazial (…) Fapt pentru care am organizat licitație”, a spus Liviu Marian Pop.

118 manuale, la gimnaziu

Ministrul publicase anterior „Lista programelor școlare pentru învățământ gimnazial la care trebuie să existe manuale școlare”, care cuprinde 118 discipline, între care se numără: Educație fizică și sport, manuale de Religie pentru toate cultele, manuale de limbi străine pentru toate minoritățile, ba chiar și manuale de muzică în limbile tuturor minorităților (incluzând aici și poloneză, rromă, turcă sau ucraineană), Pregă- tire sportivă pentru 39 de discipline (ex: yahting, schi fond, softbal, aerobic etc.), dar și Informatică și Consiliere și dezvoltare personală (fosta oră de dirigenție).

Istoria românilor, nu deocamdată

Cele mai mari dispute s-au iscat pe tema manualelor de Istorie și de Sport. La istorie, sunt voci care spun că elevii ar trebui să studieze „Istoria românilor”nu doar pe cea Universală, dar Ministrul spune că nu poate schimba așa ușor programa de învățământ deja aprobată. „Cred că trebuie o dezbatere mult mai amplă. Ultimele planuri cadru au fost aprobate în 2001, și în 2001 disciplina istoria a fost tot „Istorie” nu „Istoria românilor”. Anul trecut au aprobat tot „Istorie”, nu „Istoria românilor”. Am văzut punctul de vedere al unor colegi de-ai mei, lăsați-mă tehnic și juridic și argumentat să analizez acest lucru, în paralel cu licitația manualelor școlare, care în 7 august așteptăm să se închidă”, a replicat Liviu Pop.

La ce va folosi manualul de sport

rootstireaActualitate/EsentialEducaţie
De la Revoluție încoace, la fiecare început de an școlar sunt probleme cu manualele. Este afirmația ministrului Educației, care a explicat, la Antena 3, că potrivit Legii educației, „fiecare disciplină din programa școlară trebuie să aibă manual”. „De 27 de ani, copiii nu aveau toate manualele la începutul anului școlar,...

Preluat de la EVZ