Astăzi este prăznuit Sfântul Varlaam, care a fost mitropolit al Moldovei între 1632 și 1653.

Multe sunt realizările sale: a instituit dreptul preoților de a fi judecați doar de instanțele bisericești; a zidit biserica Sf. Trei Ierarhi din Iași, unde a așezat în 1641 moaștele Cuvioasei Parascheva, dăruite lui Vasile Lupu de Patriarhia Constantinopolului; a înființat prima tipografie românească din Moldova, în 1640, sprijinit și de Petru Movilă, mitropolitul Kievului; a tipărit Cazania (1643), prima carte în limba română din Moldova. În 1639, Varlaam a fost unul dintre cei trei candidați la scaunul de Patriarh al Constantinopolului. Trecut la cele veșnice în 1657, este canonizat în 2007, proclamarea solemnă a sa ca sfânt având loc pe 29 august 2007, la Mănăstirea Secu, unde i se odihnesc osemintele. 

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un intelectual | SFÂNTUL ZILEI.

rootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Astăzi este prăznuit Sfântul Varlaam, care a fost mitropolit al Moldovei între 1632 și 1653. Multe sunt realizările sale: a instituit dreptul preoților de a fi judecați doar de instanțele bisericești; a zidit biserica Sf. Trei Ierarhi din Iași, unde a așezat în 1641 moaștele Cuvioasei Parascheva, dăruite lui Vasile...

Preluat de la EVZ