Pe 16 septembrie, steagul israelian a apărut la mitinguri în Bruxelles, Hamburg și Stockholm. Asistăm la o adoptare fără precedent a steagului israelian, deoarece statul evreu a venit în sprijinul drepturilor kurzilor, existând legăturile istorice între cele două națiuni.

Mitingurile reprezintă răspunsul kurzilor la referendumul privind independența regiunii, care va fi organizat de guvernul regional al Kurdistanului la 25 septembrie. Anunțat pentru prima dată în iunie, referendumul a fost aprobat de parlamentul kurd al regiunii autonome din nordul Irakului, pe 15 septembrie. Începând cu 5 septembrie, comunitățile din diaspora și din regiunea Kurdistan organizează mitinguri din ce în ce mai mari în sprijinul independenței. Poporul nostru așteaptă acest moment de mai bine de 100 de ani, afirmă mulți kurzi. Mari populații kurde se găsesc în Turcia, Iran, Siria și Irak, fiind separați de granițele coloniale trasate după căderea Imperiului Otoman.

Răspunsul comunității internaționale nu a fost cel dorit de aceștia. Pe15 septembrie, Casa Albă a emis o declarație în care se afirmă că Statele Unite nu susțin intenția de a se organiza un referendum. Alți membri ai coaliției internaționale, care luptă împotriva ISIS și care au conlucrat cu kurzii și cu guvernul irakian, au exercitat, de asemenea, presiuni asupra KRG pentru a amâna referendumul. Israelul este singura țară care sprijină în mod deschis aspirațiile kurde. “Israelul sprijină eforturile legitime ale poporului kurd de a-și înființa propriul stat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primului Ministru, Benjamin Netanyahu, la 13 septembrie. Acesta a vorbit la summitul TTC Mondial pentru Combaterea Terorismului, care a avut loc pe 11 septembrie.

În regiunea Kurdistan, steaguri israeliene au putut fi văzute și la mitingurile din Akre, Dohuk și Erbil. Zeci de mii de oameni au participat la aceste evenimente. Nu s-a mai întâmplat la niciun alt miting din Orientul Mijlociu, în afara Israelului, ca steaguri israeliene să fie arborate. În Egipt, a avut loc un mare scandal deoarece imaginea drapelului israelian apărea într-un manual de școală. În Iran, singurele steaguri israeliene sunt afișate pentru a fi arse ori călcate în picioare.

Kurzii au totuși o lungă istorie comună cu Israelul, atât în perioada în care trăiau evrei în Kurdistan, înainte de întemeierea Statului Israel, cât și după aceea, când Israelul a trimis clandestin ajutor kurzilor care s-au opus opresiunii irakiene. În ultimii ani, politicienii israelieni și-au exprimat din ce în ce mai des sprijinul deschis față de kurzi.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Pe 16 septembrie, steagul israelian a apărut la mitinguri în Bruxelles, Hamburg și Stockholm. Asistăm la o adoptare fără precedent a steagului israelian, deoarece statul evreu a venit în sprijinul drepturilor kurzilor, existând legăturile istorice între cele două națiuni. Mitingurile reprezintă răspunsul kurzilor la referendumul privind independența regiunii, care va...

Preluat de la EVZ