Schimbări radicale care vizează atât comportamenul polițistului, cât și a celor care încalcă legea, fac obiectul unor propuneri de anvergură făcute de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). În ansamblu, modificările vizează intensificarea cursurilor practice pentru cei care vor să devină polițiști, pentru ca aceștia să nu abuzeze atunci când intervin, dar și aplicarea unor măsuri mai drastice împotriva celor care încalcă liniștea și ordinea publică, înjură un om al legii sau atentează la viața acestuia.

Foarte puțini români știu ce drepturi și obligații are polițistul român. Asta pentru că procedurile de intervenţie nu sunt accesibile tuturor iar în lipsa acestora, vor exista suspiciuni de abuz. Din acest motiv apar numeroase controverse între cei care ar vrea să aplice legea „ca în America” și cei care susțin că polițistul român nu este educat ca cel din Occident, și face abuzuri sub acoperirea legii. Pe marginea acestui subiect, ofițeri cu responsabilitate din MAI au făcut un proiect pe care i l-au prezentat ministrului Carmen Dan care a propus transparentizarea procedurilor prin introducerea lor în legea de funcționare și organizarea a Poliției, pentru a fi cunoscute de oameni și pentru a se evita, astfel, interpretările sau abuzurile.

Între bătrân și infractor

Pachetul de măsuri propus urmează niște pași care pot fi legiferați, după consultarea cu sindicatele din MAI și a opiniei publice. În primul rând, susține MAI, trebuie ca polițiștii să învețe, practic, cum să ia măsura împotriva unui om. Până la încătușare, agentul sau ofițerul trebuie să urmeze niște pași, în funcție de cel pe care îl are în față. Una este, spun oamenii legii, să imobilizezi un bătrân și alta este atunci când te afli în fața unui pericol iminent, de față cu unul sau mai mulți agresori violenți. Acest lucru, însă, implică crearea cadrului legal, care să prevină o posibilă agresiune.

Instructori pentru polițiști

Pentru a umple „golul” lăsat de cei 7.200 de angajați ai MAI, plecați în acest an, școlarizarea noilor agenți se face „pe repede înainte”, în sensul că perioada de școlarizare a fost redusă de la 2 ani la 1 an. Totuși, MAI are în vedere schimbarea modalității de predare în școlile de poliție, în așa fel încât viitorii agenți să poată învăța, în practică, ce înseamnă să te confrunți cu situațiile din teren. În acest sens, școlile de agenți de poliție vor conține mai mult lucrul practic și vor beneficia de instructori din rândul polițiștilor cu experiență, în special cei de la Intervenții, adică „mascații”. După finalizarea școlii, absolvenții vor putea urma cursuri de pregătire tactică, referitor la principalele proceduri polițienești: legitimarea, încătușarea sau blocarea în trafic.

Cheful poate deveni infracțiune

rootstireaActualitate/EsentialSocial
Schimbări radicale care vizează atât comportamenul polițistului, cât și a celor care încalcă legea, fac obiectul unor propuneri de anvergură făcute de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). În ansamblu, modificările vizează intensificarea cursurilor practice pentru cei care vor să devină polițiști, pentru ca aceștia să nu abuzeze atunci când intervin,...

Preluat de la EVZ