HOROSCOP  Pe 21 octombrie s-au născut Alfred Nobel, Ursula K. LeGuin, Carrie Fischer, Nikita Mihalkov, Arthur Stilwell, Dumitru Tinu, Marcel Răducanu, Lavinia Miloşevici, Dan Duţescu, Mihai Gafiţa, Perpessicius. Pe 22 octombrie s-au născut Franz Liszt, Sarah Bernhardt, Catherine Deneuve, Lev Iaşin, Cleopatra Melidoneanu, Ion Coja, Nicolae Rădulescu, Doina Botez, Mircea Sandu, Dan Creimerman.

 

HOROSCOP În calendarul creştin-ortodox, pe 21 octombrie sunt Sfinţii: Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeş, Moise Măcinic din Sibiel, Ilarion cel Mare. Pe 22 octombrie sunt Sfinții Averchie, cei șapte tineri din Efes. Nimic în “Kalendar”.

 

Două zile de toamnă, relativ frumoase, aşa ar trebui să fie din punct de vedere astrologic!

 

”Evenimentul Zilei” din 22 octombrie 1844 a fost chiar un “Eveniment”: aproximativ 80.000 de americani aşteptau Sfârşitul Lumii şi a Doua Venire a Lui Iisus!

 

HOROSCOP  Acest lucru fusese stabilit, este adevărat, la presiunea gloatei, de William Miller, un predicator, bazându-se pe Cartea lui Daniel, capitolele 8 şi 9, dar nesocotind Tradiţia care spune: „Sfârşitul Lumii îi este cunoscut doar Lui Dumnezeu Tatăl, nici Fiul, nici Sfântul Duh nu s-au împărtăşit de această cunoaştere”.

 

Bineînţeles, spun bineînţeles, pentru că niciun om nu poate prezice ceva ce este rezervat doar Tatălui Ceresc, ei bine, Sfârşitul Lumii nu a avut loc.  A fost, cum i s-a spus mai târziu, Marea Decepţie.

 

Pragmatici, cum sunt, americanii au folosit Evenimentul şi au pus de o Biserică, Biserica Adventistă (de la event = eveniment).  Chiar dacă se bazau, în mod explicit și istoric, pe minciună, fals și eroare…

 

HOROSCOP  Până în prezent Sfârşitul Lumii a fost anunţat „oficial” de… nu se mai ştie câte ori, cred că a trecut mia de ori… Numai anul trecut de patru ori! Bună afacere!

 

Să vă spun un secret, dragi lupi, padawani şi hobbiţi. Dacă ar fi fost să mă fii născut în apropiere de pădurile Virginiei, adică să fiu american, nu aş fi fost adventist, sau mormon, nici catolic, cu atât mai puţin musulman. Aș fi fost credincios fără biserică, sau baptist, cu siguranţă!

 

M-au fascinat întotdeauna libertăţile baptiste, cele cinci libertăți dogmatice:

 

Libertatea sufletului. Ceea ce înseamnă preoţia universala a tuturor credinciosilor, în libertatea şi responsabilitatea oricarui om de a sta direct în faţa lui Dumnezeu, fara impunerea unui anumit crez si fără interpunerea vreunui cleric, episcop sau guvern. Pe scurt nu eşti obligat să te confesezi unui preot în slujba Securităţii, sau cum s-o mai chema, problemele tale spirituale, poate păcatele, sunt o afacere personală între tine şi Divinitate.

Libertatea Bibliei. Baptiştii cred in autoritatea Sfintelor Scripturi. Cred că Biblia, sub directa autoritate a Domnului Iisus Hristos, este esenţială în viaţa fiecărui credincios şi în viaţa Bisericii. Susţin libertatea fiecarui creştin de a interpreta şi aplica Biblia după calauzirea personala pe care o primește din partea Duhului Sfânt. Adică poţi să interpretez Sf. Biblie după cum te taie capul. Al tău!

Libertatea bisericii. Ei cred in autonomia bisericii locale. Cred ca bisericile baptiste sunt libere, sub autoritatea Domnului Iisus Hristos, sa hotărasca cine poate fi primit in Biserica şi cine sa fie cei care o conduc, sa hotarasca formele de inchinăciune şi metodele de lucru, sa ordineze pe aceia pe care-i crede inzestrati de Duhul Sfint cu daruri pentru slujire si sa decida cind si cu cine sa colaboreze in activitatea largita a trupului spiritual al Bisericii lui Hristos. E destul de clar, nu există o structură piramidală, nu există subordonare, toate bisericile baptiste sunt egale!

Libertatea religioasa. Baptiştii cred in libertatea religioasa, libertatea pentru religie şi in libertatea fata de religie. Orice om este liber să imbraţiseze şi să practice o anumita religie, sau să refuze orice formă de credinţă religioasă. Sunt adeptii unei totale separari între Biserica si Stat.

Libertatea botezului. La baptişti tu alegi dacă şi când te botezi. Dacă eşti pregătit, dacă ai evoluat spiritual, dacă înţelegi ce este botezul. Baptiştii cred că botezul este un act, un ritual conştient, important şi edificatoriu, aşa cum a făcut şi Iisus. De aia se numesc baptişti, probabil!

HOROSCOP  Să-i lăsăm pe baptiști, ei sunt bine merci, un creștinism light, cum a spus un episcop catolic. Dar, pentru că am luat-o pe drumul Damascului, adică a religiei, să vă informez că astăzi, 22 octombrie, se celebrează Sfântul Ioan Paul al II-lea în calendarul catolic.

Pe 22 octombrie 1978 Papa Ioan Paul al II-lea îşi începea opera la Vatican. „Congregation for Divine Worship and the Discipline of the Sacraments” din Statele Unite, pe 12 octombrie 2012, a luat hotărârea şi a trecut ziua de 22 octombrie ca fiind ziua Sfântului Ioan-Paul al II-lea şi a trecut-o în “Proper Calendar for the Dioceses of the United States of America”. Ceea ce face şi Sfântul Scaun, pe 29 mai 2014, papa Francisc ordonă înscrierea respectivei zile în Calendarul Bisericii Romane Universale.

 

HOROSCOP  Am avut onoarea, ocazia, șansa să stau de vorbă cu omul extraordinar care a contribuit esenţial la schimbarea lumii și a păstrat pacea, într-o audienţă particulară, la începutul anilor 80’, la Vatican. Audiența trebuia să dureze cinci minute. Papa m-a ţinut două ore și jumătate, spre uimirea funcţionărimii Sfântului Scaun. Veneam din Orient, direct din Iran, mă întâlnisem cu ayatolahul Khomeini şi aveam ce să povestesc Sfântului Părinte, despre o ţară condusă de clerici, despre fundamentalism, ipocrizia poporului și religia ca politică. Apoi am fost printre cei care au militat, cu stăruinţă neîncetată, ca papa Ioan Paul al II-lea să viziteze România. Ceea ce s-a întâmplat, din fericire.

 

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, ca să înţelegeţi mai bine şi toată amploarea operei Sf. Ioan Paul al II-lea, trebuie să recurgeţi la artă.

 

HOROSCOP  V-am mai spus despre asta, este vorba de un film făcut în anul 1968 “The Shoes of the Fisherman” după romanul australianul Morris West din 1963. Un film cu două Premii ale Academiei, Oscar, jucat magistral de Anthony Quinn, Laurence Olivier, David Janssen, Vittorio De Sica şi alţi actori mari.

 

Poate că este greu să faceţi rost de film, nu ştiu dacă este pe net, dar poate nu l-am căutat bine. În orice caz eu am văzut varianta de patru ore, “director’s cut”. Aşa că o să vă povestesc doar începutul, pe scurt. Este uimitor cum istoria se repetă! Sau cum este scrisă în avnas de cine trebuie.

 

HOROSCOP  Kiril Pavlovici Lakota (Anthony Quinn), episcop al Lvovului, este scos din gulag după douăzeci de ani şi adus în faţa torţionarului său, ajuns prim ministriu şi secretarul PCUS, Piotr Ilici Kamenev (Laurence Olivier). “M-ai iertat, Kiril?” îl întreabă Kamenev. “Ce să iert, fiecare îşi duce crucea!” răspunde episcopul. “Uite ce este, te trimitem la Vatican. Poate ajungi papă, nu se ştie niciodată… trebuie să păstrezi pacea cu orice preţ, dacă nu aş ştii ceea ce ştiu şi nu aş fi disperat, nu aş recurge la tine”.  “De fapt, recurgi la Şeful meu!” spune zâmbind Kiril, arătând cu degetul în sus. “Chiar aşa de grav este, cu orice preţ, chiar cu preţul Uniunii Sovietice?”    “Da!” răspunde răspicat secretarul PCUS.

 

Dar, poate, totuşi, faceţi rost de film, nu aş vrea să vă risipesc plăcerea unei capodopere, am mai pomenit şi acum câteva zile de acest film. Mă obsedează, pentru că istoria papei Ioan Paul al II-lea fusese scrisă deja, ci zece ani mai înainte, filmul era declarația publică programatică a ceea ce așteaptă Occidentul de la un papă din Est: păstrarea păcii cu orice preț, chiar cu prețul URSS. Ceea ce s-a și întâmplat. Dar, anii trec, lumea uită! Reţineţi că filmul fusese făcut în 1968, cu zece ani înainte de alegerea cardinalului polonez Karol Wojtyla ca Papă. Dar, pe acest orizont de aşteptare, cu problemele arătate în “The Shoes of the Fisherman”. Pe dorita implicare politică a Vaticanului în rezolvarea problemelor lumii. Repet, să păstreze pacea, cu orice preţ!

 

Nu credeţi că, trăim, din nou, aceleaşi probleme, sau sunt o constantă universală în viaţa umanităţii!

 

HOROSCOP  Să vă gândiţi ce sacrificii merită să faci ca să păstrezi pacea, de exemplu în viaţa domniilor voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, în cuplu, cu părinţii, copiii, şefii, colegii, prietenii, vecinii etc etc etc. Dacă ar fi pace între noi, nu ar mai fi motive de războaie! Să vă gândiţi la pace mereu, chiar dacă ești flămând și nu ştii ce o să aducă ziua de mâine!

HOROSCOP  Dar este weekend, așa că o să mă delectez cu câteva cărți, câteva filme, ceva muzică, o să mă joc cu cățeii și o să fac ordine în pivniță. Încă nu m-am hotărât care cărți, de aceea este bine să ai o bibliotecă de câteva zeci de mii de cărți și o mulțime de filme și seriale. Dreptul de a alege! Este o libertate pe care nu ți-o oferă nimeni pe net, la tv, sau radio. Te fac să vezi și să asculți ceea ce vor ”ei. Cărțile mele, filmele mele, serialele mele, sunt ale MELE. Eu am făcut selecția, pe baza preferințelor mele. Mai am șase sute de cărți necitite și cam cinci mii de filme pe care nu le-am văzut, iar muzica însumează aproape trei mii de ore. O să reușesc să-mi ”fac norma”, să îndeplinesc planul, să văd, citesc și să aud toate câte sunt?

Câte un pas, odată, drumul de o mie de leghe începe cu un pas, spunea Confucius, iar eu spun la fel ca și frumoasa Scarlett O’Hara că mâine este, în definitiv, o altă zi!

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
    HOROSCOP  Pe 21 octombrie s-au născut Alfred Nobel, Ursula K. LeGuin, Carrie Fischer, Nikita Mihalkov, Arthur Stilwell, Dumitru Tinu, Marcel Răducanu, Lavinia Miloşevici, Dan Duţescu, Mihai Gafiţa, Perpessicius. Pe 22 octombrie s-au născut Franz Liszt, Sarah Bernhardt, Catherine Deneuve, Lev Iaşin, Cleopatra Melidoneanu, Ion Coja, Nicolae Rădulescu, Doina Botez,...

Preluat de la EVZ