Chimia dintre albine și Ionel Mihală, din satul Licurici, s-a născut târziu, mai spre bătrânețe. „M-am apucat ca să am din ce trăi, pentru că sunt pensionat pe caz de boală. Vă dați seama, numai cu banii ăia era imposibil să-ți întreții o familie. Acum, este mai ușor, copiii s-au făcut mari, sunt la casele lor, cu job-urile lor. Am un băiat de 30 de ani, care mi-a făcut și-un nepoțel, iar fetița are 26. Dar tot mai au nevoie de una-alta, știți cum e viața în zilele noastre”, ne povestește un bărbat mărunțel, cumpătat și isteț foc, care adaugă: „Cu soția, mai producem tot felul de dulcețuri, gemuri și… bunătăți pentru la iarnă din grădina pe care o muncesc împreună cu sora mea”.

Ierbicidele, dușman de moarte

Producătorul ne înșiruie cu obidă greutățile de care se lovește el și colegii de breaslă: „Cea mai mare belea este stropitul culturilor. Nu ne anunță, iar ierbicidele dăunează foarte mult albinelor, mai ales când intră la iernat. Chiar dacă este miere berechet în magazie și ar trebui să treacă cu bine de sezonul rece, din cauza substanțelor respective o mare parte dintre ele mor. Eu nu am decât 50 de familii, că v-am zis, de îndeletnicirea asta m-am îndrăgostit mai de curând. Anul trecut, însă, a fost unul groaznic, de parcă nu ar fi fost de ajuns intemperiile vremii. Prieteni din breaslă, cu tradiție din tată în fiu, cu potențial mare, au rămas din 240 de familii numai cu 40”.

Viață efemeră

„Fac miere de rapiță, salcâm, mană de pădure, floarea soarelui…. Albinuțele au devenit copiii mei, nu pot să le mai las. Lucrez la ele în pantaloni scurți și în tricou, cum mă vedeți acum”, ne povestește simpaticul Ionel Mihală, după care adaugă „ne ducem cu ele în funcție de ce vrem să facem. Pot să zic că sunt norocos, am în împrejurimi o zonă dăruită de Dumnezeu, dar mai plec cu ele și prin țară. Uneori, la sute de kilometri ca să găsim ce ne trebuie. La Brăila, Pitești, Vâlcea… așa cum pleacă și albinuța la cules. Că ele, săracele, produc și după vreo lună, o lună și ceva, mor. Numai atât trăiește o albină lucrătoare, din cauza zborurilor pe care le face, dar și a activităților intense din stup. Aripioarele se uzează și pe urmă albina cade, de asta le vedeți pe jos. Nu mai pot zbura și mor”.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/10/produse-traditionale-mv.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/10/produse-traditionale-mv-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Chimia dintre albine și Ionel Mihală, din satul Licurici, s-a născut târziu, mai spre bătrânețe. „M-am apucat ca să am din ce trăi, pentru că sunt pensionat pe caz de boală. Vă dați seama, numai cu banii ăia era imposibil să-ți întreții o familie. Acum, este mai ușor, copiii...

Preluat de la EVZ