Horoscop. Pe 1 noiembrie s-au născut Salvatore Adamo, Alexandr Alehin, Larry Fyint, Victoria de Los Angeles, Lascăr Catargiu, Gabriel Cotabiţă, Mihai Gion, N. Davidescu.

 

Horoscop. Sinaxar, pomenirea Sfinţilor şi făcătorilor de minuni fără de arginţi Cosma şi Damian, fiii Teodotei cele din Asia. Medici buni şi evlavioşi care lecuiau oameni şi animale prin puterea Cuvântului, nu prin buruieni şi prafuri, după cum spune cronicarul. Şi nu luau, niciodată, nicio plată!

Exemplu strălucit aceşti doi fraţi, Cosma şi Damian. Ca multe alte exemple, lăsaţi în uitare. Pentru că marea majoritate a medicilor, (dacă au doctoratul, doctori) este mai curând formată din „monştri în halate albe” cum îi caracteriza un articol din  „New Yorker”. Multe orânduiri umane, chiar şi comuniştii, au încercat să promoveze asistenţa medicală gratuită, după modelul creştin. Au eşuat în faţa vanităţii şi lăcomiei!

Horoscop “Evenimentul Zilei” din 1 noiembrie 1755, care a căzut într-o sâmbătă, în ziua sărbătorii Tuturor Sfinţilor, a fost marele cutremur căruia i-a căzut victimă Lisabona. Epicentrul cutremurului, estimat astăzi de specialişti la 8,8 pe scara Richter, a fost în falia Azorelor, la circa 200 kilometri Sud-Vest de capitala Portugaliei.

Frumosul oraş a fost distrus în proporţie de 90% de valul tsunami înalt de 14 metri şi apoi de un incendiu necruţător. S-au săvârşit din viaţă mai multe de o sută de mii de supuşi ai regelui Portugaliei, în Lisabona şi împrejurimi.

 

Horoscop. Efectul cutremurului a fost ca din Apocalipsă. Regele Iosif I şi împreună cu el episcopii şi poporul au considerat cutremurul ca o Pedeapsă Divină. În anii care au urmat Portugalia a renunţat la cuceririle coloniale, la dictatură şi la vanitatea de a fi o ţară mică cu una dintre cele mai puternice flote din lume. O anumită filosofie a “iluminării” şi-a croit drumul în sufletul portughezilor.

Este o istorie pe care mi-a spus-o regretatul Harald Alexandrescu, el a fost născut în Portugalia.  

Vedeţi, în această viaţă nu trebuie să ne fie frică de Pedeapsa Domnului, ci de lipsa ei!

Horoscop.   Dragi lupi, padawni și hobbiți, CIA împlinește 70 de ani de existență. Necesitatea de a avea informații clare și precise despre anumite țări, unele ostile, s-a făcut prezentă mai ales după atacul-surpriză al japonezilor din 7 decembrie 1941, la Pearl Harbour. Teoria conspirației, gurile rele, spun că nu a fost nicio surpriză, americanii știau de atac și și-au scos portavioanele și distrugătoarele moderne din port. Dar asta este o altă poveste…

Cert este că în timpul războiului a funcționat OSS, iar imediat după,  SSU, CIG, și mai târziu, în anul 1947, CIA. Președintele Harry S. Truman a semnat pe data de 26 iulie 1947 decretul care înființa CIA. În octombrie același an CIA a început să funcționeze în sediul său de la New York. Avea doar câteva sute de angajați, majoritatea veterani OSS. Acești veterani, unii dintre ei încă în viață au stabilit ca ziua de naștere a CIA să fie 1 noiembrie, pentru că atunci a fost prima acțiune CIA. Nu este nimic oficial, nimic scris, doar o poveste frumoasă pe care o să o istorisesc, pe scurt, că nu scriu romane, ci articole de ziar.

Horoscop. Guvernul american bănuia că sovieticii sunt aproape gata cu fabricarea bombei lor atomice, dar nu se știa cum și când. CIA a primit ca sarcină prioritară culegerea de informații în acest sens.

Horoscop. Noaptea de Haloween, la Paris, anul 1947. Pe lângă zidurile impozantei ambasade sovietice se împleticesc doi indivizi îmbrăcați în haine de Halloween, sunt două mari pisici negre, cu cozi și măști. Trec pe lângă postul de gardă unde un oarecare Ivan zâmbește la vederea bețivilor occidentali, care apoi se pierd pe lângă zid, ca să facă pipi. Apoi ies din câmpul de vedere al gărzilor. Brusc, se metamorfozează, sunt trezi și alerți, scot un fel de mini basculă elastică, își iau avânt și sar, ușor și fără zgomot peste zidul ambasadei. Cu un fir de nailon, pentru pescuit rechini, invizibil aproape, trag bascula de partea celaltă a zidului. Sunt dați cu un parfum special, ca să nu fie depistați de câinii lup siberieni, muți, uriași și de o ferocitate fără seamăn, care erau lăsați liberi noaptea în curtea ambasadei. Adevărații gardieni, siguri și neobosiți. Dar substanțele chimice funcționează și cățeii nu dau nicio atenție celor două umbre. Care se cațără pe terasa clădirii, la etajul unu. Folosesc un procedeu secret de spărgător, o fereastră deschisă și cei doi operativi CIA sunt în biroul ambasadorului. Așa cum știau, sub marele tablou al lui tătuca Stalin, era seiful secret al ambasadei.

Le iau câteva minute ca să-l deschidă, nu dau nicio atenție teancurilor de bani, franci și dolari, dar se uită rapid la dosarele de acolo, din seif. Unul dintre spioni alege un dosar și îl pune pe podea, deschis. Îngenuchează și scoate un aparat de fotografiat minuscul. Celălat ia o carpetă persană și îl acoperă, ca să nu se vadă fulgerările flashului în afară, în timp ce se fotografiază cele câteva pagini interesante.  Apoi pun totul în cea mai perfectă ordine, ca să nu se descopere spargerea. Sar zidul înapoi și apoi își iau și bascula, tot cu ajutorul firului de nailon. Mai încolo îi aștepta o mașină.

Horoscop. O zi mai târziu raportul CIA cu stadiul fabricării bombei atomice sovietice se afla pe biroul președintelui. Primul raport al CIA.

Anecdotic sau nu, se spune că președintele Truman și-a întrebat secretarul cine mai sunt și ăștia de la CIA, cu ce se ocupă, că nu a mai văzut până atunci un raport de la ei.

Horoscop. Activitatea adevărată a CIA începe când s-a mutat în sediul din Virginia, la Langley. Războiul Corean, lovitura de stat din 1953 din Iran, apoi cea din 1954 din Guatemala, Siria 1949, Indonezia 1957, Canalul de Suez, Cuba Bay of Pigs, Chile, Salvador, Grenada, Panama etc. Acestea sunt acținunile CIA de care se știe, au fost făcute public. Dar ca întotdeauna sunt doar partea vizibilă a aisbergului.

Ar mai fi foarte multe de spus, dar când este vorba de CIA parcă este bine să păstrezi o anumită discreție, se ține foarte bine pentru cei 70 de ani pe care i-a împlinit. Oricum, informația pe care v-o comunic nu este clasificată: mâine, este, în definitiv, o altă zi!

 

                                                               ⃰    ⃰    ⃰

 

 

horoscop

 

 

BERBEC    O zi obișnuită în care te gândeşti la iarnă. Adică la cheltuielile pentru sărbători, la cizme, cojocele, la combustibil sau înteținerea de iarna – ”full catastrophe” vorba lui Zorba Grecul! Totuşi, eşti bine privit de stele astazi. Daca ai ceva sentimental greu de rezolvat, incerca acum, poate va merge ca pe roate. În activitatea proprie întâlneşti oarecare opoziţie. Încă o zi dinamică, cu o desfăşurare aproape surprinzătoare. Eşti mereu surprins(ă) de cât de rapid poate să treacă timpul.

 

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
      Horoscop. Pe 1 noiembrie s-au născut Salvatore Adamo, Alexandr Alehin, Larry Fyint, Victoria de Los Angeles, Lascăr Catargiu, Gabriel Cotabiţă, Mihai Gion, N. Davidescu.   Horoscop. Sinaxar, pomenirea Sfinţilor şi făcătorilor de minuni fără de arginţi Cosma şi Damian, fiii Teodotei cele din Asia. Medici buni şi evlavioşi care lecuiau oameni...

Preluat de la EVZ