Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 noiembrie 2017, a inculpaților:

LAZĂR PETRIȘOR, reprezentant legal al Întreprinderii Individuale Lazăr Petrișor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– constituire a unui grup infracțional organizat,

– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

– participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit (5 fapte din care 3 în formă continuată),

– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (5 fapte),

– stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, în formă continuată,

– spălarea banilor, în formă continuată,

NISTOR VASILE, executor judecătoresc în cadrul BEJ Nistor Vasile din Zimnicea, jud. Teleorman, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– constituire a unui grup infracțional organizat,

– abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau altul un folos necuvenit în formă continuată,

CURT BOGDAN-CONSTANTIN sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– constituire a unui grup infracțional organizat,

– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și control judiciar pentru 60 de zile cu începere din data de 9 noiembrie 2017, față de inculpatul

CUCUREZEANU FLORIN, avocat în cadrul Baroului Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– constituire a unui grup infracțional organizat,

– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (2 fapte).

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Începând din anul 2005, inculpatul Lazăr Petrișor a inițiat și dezvoltat o afacere, inițial prin forma de organizare P.F.A., ulterior transformată în Întreprindere Individuală, prin care vindea diverse produse nealimentare, electronice și electrocasnice cu plata în rate.

De la bun început, inculpatul a stabilit ca grupuri țintă pensionarii și bugetarii – persoane care prezentau „bonitate” și a conceput un model de contract cu plata în rate, în care a inserat o clauză severă de penalități cu scopul declarat să „sperie” rău-platnicii. Mai mult, în documentul respectiv nu s-a menționat vreun cont în care să se facă plata ratelor, indicându-se o singură modalitate de plată și anume, pe bază de bon fiscal și chitanță nefiscală, la unul dintre punctele de lucru sau sediul I.I. Lazăr Petrișor din comuna Pietroșani, jud. Teleorman.

Întrucât, pe parcursul timpului, unii debitori i-au trimis bani inculpatului Lazăr Petrișor prin mandat poștal, pe lângă faptul că acesta nu a recunoscut primirea banilor, a luat și măsuri pentru a înlătura această formă de plată, inserând în contract mențiunea că plățile prin mandat poștal nu vor fi luate în considerare.

Deoarece multe contracte nu au fost onorate de cei care achiziționaseră diverse bunuri în maniera de mai sus, inculpatul Lazăr Petrișor a apelat la avocatul Cucurezeanu Florin care îi era consătean, pentru asigurarea reprezentării judiciare.

În perioada 2010 – 2015, au fost formate peste 5.000 de dosare civile ca urmare a faptului că inculpatul Lazăr Petrișor i-a dat în judecată pe datornici. Ca element comun, a rezultat că acesta îi obliga să plătească, pe lângă datorii și penalități drastice, chiar și 2,2 % din valoarea restantă pe zi de întârziere. Prin urmare, datornicul era nevoit să plătească în final sume de cinci ori mai mari.

Hotărârile judecătorești pronunțate de Judecătoria Zimnicea au rămas definitive prin neexercitarea căii de atac, ca urmare a strategiilor de amăgire a datornicilor, folosite de către inculpații Cucurezeanu Florin și Lazăr Petrișor.

Aceste strategii constau în special în promisiuni de rezolvare pe cale amiabilă a litigiului, cu scopul vădit de a depăși termenul legal pentru exercitarea căii de atac, profitând de starea de vulnerabilitate cauzată de vârstă sau de lipsa cunoștințelor juridice ale persoanelor vizate, dar mai ales de buna-credință a acestora. În plus, au fost identificate cazuri în care datornicii au reclamat că au aflat despre acțiunile de chemare în judecată abia când au fost executați silit și au contestat semnăturile de pe confirmările de primire a actelor de procedură, inclusiv a comunicărilor hotărârilor judecătorești.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 noiembrie 2017, a inculpaților: LAZĂR PETRIȘOR, reprezentant legal al Întreprinderii Individuale Lazăr Petrișor, sub aspectul...

Preluat de la EVZ