Iuliu Maniu a fost arestat în data de 14 iulie 1947 după un incident produs pe aerodromul din Tămădău, care a rămas în istorie sub titulatura de “Înscenarea de la Tămădău”. Unui număr important de fruntași ai Partidului Național Țărănesc le-a fost oferită ocazia de a fugi în străinătate. La aerodromul din Tămădău însă, autoritățile comuniste i-au arestat pe fugari și i-au pus sub acuzare pentru „încercare de fugă într-o țară străină”. Alături de Maniu au mai fost arestați, printre alții,  Ion Mihalache și Corneliu Coposu. Procesul grupului PNȚ arestat la Tămădău, mai puțin Corneliu Coposu care a fost ținut în închisoare aproape 9 ani fără a fi judecat, a început la sfârșitul lui octombrie 1947. Pregătirea populației pentru o condamnare care oricum fusese decisă de agenții sovietici s-a făcut printr-o campanie de înfierare susținută de presa comunistă.

Cum înfiera presa comunistă dușmanii poporului

Vineri, 31 octombrie, “Scânteia” își informa cititorii în legătură cu un singur eveniment: “Începerea procesului conducătorilor fostului P.N.Ț.”. Șase pagini – toate! – a rezervat oficiosul PCR acestui episod, și nici realizările glorioase din producție, nici bravele acțiuni ale tineretului sovietic, nici agricultura înfloritoare n-au mai fost de actualitate. “În aula Școlii Superioare de Război, în fața unui numeros public și în fața corespondenților speciali ai ziarelor și agențiilor de presă din întreaga lume”, cum titra “Scânteia”, începea să fie jucat cel mai absurd proces-spectacol al Opoziției democrate. Personajul negativ în rol principal: Iuliu Maniu. Alături de stenogramele procesului, oamenii muncii mai puteau citi zilnic, pe prima pagină din Scânteia, un reportaj menit să dea culoare fițuicii monocrome. “Fără să se audă niciun cuvânt, niciun murmur, se simte totuși cum sala fierbe de indignare. Indicarea sobră și documentară a acuzării stârnește o încordare uriașă în public. Chiar câțiva corespondenți străini sunt stânjeniți. Fiecare cuvânt al actului de acuzare e ascultat cu seriozitate și frământat în mințile celor ce ascultă”. Cele 350 de locuri din sala de judecată erau ocupate, de fapt, de muncitori, educați, să fie ostili celor din boxă, să se scandalizeze la auzul “trădării și crimelor” și să ironizeze zgomotos apărarea.

Ziarul Scânteia vedea “cadavre” în boxa acuzaților

În data de 2 noiembrie același ziar compara boxa acuzaților cu un catafalc iar pe liderii PNȚ cu niște câini râioși: “Au trecut numai câteva ceasuri de la confruntarea acuzaților și iată-i din nou împreună, în această dimineață însorită de Noiembrie, în boxa care – scăldată în razele soarelui – pare un catafalc cu 15 scaune pe care se instalează pe rând 15 cadavre. Intră unii după alții, livizi, cu fețele căzute, descompuși, se așează mecanic pe scăunele pe care parcă au stat o viață întreagă. Nu se privesc, nu se salută ca niște câini râioși. Plutește deasupra boxei un aer de descompunere, de baltă stătută. Boxa pute”.

A negociat cu comuniștii pentru a apărea în costum la proces

Într-o astfel de atmosferă funestă, memoria a păstrat, totuși, și un episod pitoresc, relatat ulterior chiar de către Iuliu Maniu: “Au vrut să mă aducă și pe mine la proces fără guler și fără cravată. Dar am refuzat. Le-am explicat că în toată viața mea am fost îmbrăcat decent. Am declarat că în asemenea condițiuni refuz să apar în instanță. Până la urmă, domnii s-au convins și mi-au adus cămășile mele de acasă, gulerele și cravatele cu care eram obișnuit.”

Sentința!

La mai puțin de două săptămâni de la debutul procesului, lotul PNȚ și-a primit sențința. Marți, 11 noiembrie 1947, Tribunalul Militar a dat sentinața nr 1988 prin care inculpații primeau următoarele pedepse:

Iuliu Maniu – 9 pedepse, însumând 104 ani de închisoare, plus de două ori muncă silnică pe viață.

Ion Mihalache – 6 pedepse, însumând 67 de ani și o pedeapsă de temniță grea pe viață.

Gr. Niculescu Buzești – 5 pedepse, însumând 69 de ani, și încă una de M.S.V. pe viață, toate în contumancie, fiind în Statele Unite.

Alexandru Cretzeanu –  3 pedepse, însumând 32 de ani, și încă una de M.S.V., toate în lipsă, fiind în statele Unite.

Victor Rădulescu Pogoneanu – 2 pedepse de câte 10 ani și una de 25 de ani temniță grea.

Grigore Gafencu – 3 pedepse, însumând 32 de ani, și una de 20 de ani muncă silnică, în lipsă, fiind în Statele Unite.

Camil Demetrescu – o pedeapsă de 10 ani și alta de 15.

Constantin Vișoianu –  2 pedepse de câte 10 ani, la două de câte 12 ani și la una de 15 ani M.S., în lipsă, fiind în Statele Unite.

Ilie Lazăr – 2 pedepse de câte 10 ani și una de 12 ani T.G.

Vasile Serdici – 2 pedepse a câte 10 ani T.G..

Radu Niculescu Buzești – o pedeapsă de 5 ani și alta de 10 ani.

Ștefan Stoica – o pedeapsă de 5 ani și alta de 8 ani.

Nicolae Carandino – 3 pedepse a câte 6 ani, majorată la 8 ani și continuată cu domiciliu obligatoriu pe Bărăgan, până în 1962.

Florin Roiu – două pedepse a câte 5 ani.

Emil Oprișan – 2 pedepse a câte 3 ani.

 

Emil Lăzărescu -2 ani închisoare.

Ion de Mocsony Stârcea – 2 ani și rejudecat în procesul Pătrășcanu, unde a primit o pedeapsă de 15 ani M.S.

 

Scânteia anunța că populația a sărbătorit sentința

Joi, 13 noiembrie, sub titlul “Banda de complotiști trădători de țară și spioni și-a primit pedeapsa meritată!”  ziarul Scânteia anunța sentința în procesul conducătorilor fostului P.N.Ț.: temniță grea pe viață, degradare civică și confiscarea totală a averii! Tot pe prima pagină era motivat, negru pe alb, că a fost rezolvat “Nu un proces politic, ci un proces al trădării și al spionajului”. În același număr al ziarului, redactorii “Scânteii” anunțau cum “În Capitală și în întreaga țară populația salută sentința împotriva conducătorilor fostului P.N.Ț.” – încercând o consfințire publică a falimentului politic total. A rămas, totuși, această declarație a lui Nicolae Carandino: “îmi dădeam seama, odată cu publicul, cum Iuliu Maniu își desăvârșea statuia”.

Loading…

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/maniu-boxa-acauzatilor.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/maniu-boxa-acauzatilor-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Iuliu Maniu a fost arestat în data de 14 iulie 1947 după un incident produs pe aerodromul din Tămădău, care a rămas în istorie sub titulatura de “Înscenarea de la Tămădău”. Unui număr important de fruntași ai Partidului Național Țărănesc le-a fost oferită ocazia de a fugi în străinătate....

Preluat de la EVZ