Prăznuit la 11 noiembrie, Sfântul Mina s-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor. A trăit în timpul împăraților romani Diocletian și Maximian. Rămâne orfan pe când era copil. Tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani după acesta. Ajunge în armata imperială, însă, la 23 februarie 303, când Diocletian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, părăsește armata și se retrage în deșert, dedicându-se vieții ascetice.

Superstiții și obiceiuri de Sfântul Mina

Cei care au pierdut bani sau bunuri, dar și cei care vor să îndepărteze gândurile și faptele rele ale dușmanilor îi pot cere ajutorul Sfântului Mina.

La biserica Sfântul Mina-Vergu din București, unde se și păstrează fragmente din moaștele Sfântului, femeile merg pe 11 noiembrie cu lumânări și le lipesc de sfeșnice cu capătul pe care de obicei îl aprind. Se crede că astfel vor schimba gândurile dușmanilor.

Fetele urmează și ele același ritual în speranța că inimile celor doriți se vor întoarce spre ele. Credincioșii se pot închina la moaștele Sfântului Mucenic Mina în București, Iași și Suceava.

Credința populară spune că această zi este respectată și de hoți, dar și de păgubiții care îi cer Sfântului Mina ajutor la prinderea tâlharilor.

Tot în această zi se plătesc sărindare și acatiste pentru măritiș, pentru împlinirea blestemelor și aflarea unor taine.

Cei care nu pot ajunge la biserică din varii motive e bine să aprindă o lumânare acasă, în dreptul icoanei cu Sfântul Mina. În această zi se spun rugăciuni și pentru dușmani, pentru infractori, pentru ca Dumnezeu să le lumineze mințile și sufletele.

În popor, data prăznuirii Sfântului Mina mai este cunoscută și drept Ziua tâlharilor. Și asta pentru că sfântul ajută la prinderea hoților și recuperarea pierderilor celor păgubiți. Toți cei aflați la necaz plătesc la biserică sărindare și acatiste. Însă cel mai important pare a fi ritualul lumânărilor întoarse. Numai lumânările sfințite, din biserică, din ceară curată, au efect. Unele persoane folosesc 3 sau 33 de lumânări, altele 40. În ziua respectivă se ține post negru și se citește Acatistul Sfântului Mina.

Lumânările se aprind, apoi se lipesc de sfeșnice cu capătul arzând în jos, adică invers decât ar fi normal. Se crede că astfel se întorc gândurile dușmanilor, ursita și se recuperează pagubele. În unele zone ale țării, se practică acest ritual pe o perioadă îndelungată. Mai exact, vreme de 40 de zile, așa încât ultima zi să pice de ziua sfântului. Se începe cu aprinderea unei lumânări, în prima zi. Apoi, două, a doua zi, și tot așa, până la 40. Deși seamănă mai mult a practică păgână, a ritual vrăjitoresc, care nu are nimic de-a face cu credința creștină, mulți preoți acceptă acest ritual.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/sarbatoare-mare-astazi-superstitii-si-obiceiuri-de-sfantul-mina-44015.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/sarbatoare-mare-astazi-superstitii-si-obiceiuri-de-sfantul-mina-44015-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv