Acestă tulburare este des întâlnită în societate și cu toate acestea nu toți subiecții sunt diagnosticați, ceea ce înseamnă că această tulburare nu este periculoasă atâta timp cât nu este asociată unui subtip al schizofreniei, mai exact cu schizofrenia paranoidă. Cu alte cuvinte, paranoia, anxietatea extremă și delirările merg de multe ori mână în mână cu schizofrenia și tulburarea schizoafectivă.

Ce este paranoia?

Paranoia implică sentimente și gânduri anxioase sau îngrozitoare și gânduri adesea legate de persecuție, amenințare sau conspirație. Paranoia apare în multe tulburări mintale, dar este cel mai adesea prezentă în tulburările psihotice. Paranoia poate deveni ca o iluzie, atunci când gândurile și credințele iraționale devin atât de fixe încât nimic, inclusiv dovezi contrare, poate convinge o persoană că ceea ce crede sau simte nu este adevărat. Atunci când o persoană are paranoia, dar fără alte simptome, cum ar fi auzul sau văzând lucruri care nu sunt acolo în realitate, acestea ar putea avea ceea ce se numește tulburare delirantă. Deoarece numai gândurile sunt afectate, o persoană cu tulburare delirantă poate de obicei să lucreze și să funcționeze în viața de zi cu zi, cu toate acestea, viața lor poate fi limitată și izolată.

Care sunt semnele de paranoia?

Simptomele de paranoia și tulburările delirante includ neîncredere sau suspiciune intense și iraționale, care pot aduce un sentiment de frică, furie și trădare. Unele convingeri și comportamente identificabile ale persoanelor cu simptome paranoice includ neîncrederea, hipervigilența, prezintă dificultate în a-i ierta pe cei din jur, atitudinea defensivă ca răspuns la criticile imaginate, preocuparea cu motive ascunse, frica de a fi înșelați sau de a nu deveni victime, incapacitatea de relaxare sau argumentare. Simptomele care apar încă de la început sunt: iritabilitate crescută, prudență emoțională și ostilitate.

Care sunt efectele paranoiei?

Paranoia poate afecta oamenii în multe feluri si este important sa stim ca o persoană care are paranoia va găsi adesea dificilă menținerea unei relații sănătoase, în timp ce starea nu este tratată, deoarece paranoia netratată conduce adesea un individ la furie, violență și resentimente față de ceilalți.

Paranoia conjugală, de exemplu, conduce de obicei un individ să experimenteze sentimente de gelozie extremă într-o relație, în ciuda faptului că nu are nici o bază pentru aceste sentimente. Persoana fizică poate exercita o presiune semnificativă asupra relației urmărind un partener, acuzând partenerul de înșelăciune sau interpretând momente nesemnificative pentru a dovedi infidelitatea.

Loading…

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

rootstireaActualitate/EsentialInvitaţii evz
Acestă tulburare este des întâlnită în societate și cu toate acestea nu toți subiecții sunt diagnosticați, ceea ce înseamnă că această tulburare nu este periculoasă atâta timp cât nu este asociată unui subtip al schizofreniei, mai exact cu schizofrenia paranoidă. Cu alte cuvinte, paranoia, anxietatea extremă și delirările merg...

Preluat de la EVZ