Plenul Senatului a respins, azi, propunerea legislativă privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România, raportul suplimentar negativ fiind votat de 82 senatori, în timp ce împotrivă au votat opt senatori, iar 11 s-au abținut.

Dezbaterile generale asupra propunerii legislative au generat un schimb de replici acide între senatorul PMP Traian Băsescu și cel al UDMR Cseke Attila.

”Nu voi relua argumentele de la intervențiile mele trecute cu privire la lipsa de oportunitate a acestei legi, la umilința pe care o aducem chiar memoriei celor care au căzut când Ungaria voia să se facă mare pe seama Ardealului. V-aș mai sublinia însă un lucru, dragi colegi de la UDMR. Mai acum câteva luni spuneați că pentru voi Ziua Națională a României nu e o sărbătoare, ci o zi de doliu. De ce vreți să ne faceți nouă zi de sărbătoare una din cele trei zile naționale de sărbătoare ale voastre? Este doar o întrebare, la care nici măcar nu aștept răspuns”, a spus senatorul PMP Traian Băsescu în timpul dezbaterilor.

În replică, senatorul UDMR Cseke Attila l-a întrebat, în aplauzele unor senatori, pe Traian Băsescu de ce i-a umilit pe români timp de 10 ani, cât a fost președinte, când le-a trimis mesaje de felicitare de 15 martie.

”Eu cred că nu i-ați umilit pe români atunci când ne-ați trimis mesaje de felicitare în cei 10 ani cât ați fost președinte și cred că abordarea relației româno maghiare și climatul în care se desfășoară relația româno-maghiară depinde foarte mult de conducătorii celor două comunități și mesajele pe care le dau acești conducători. Președintele Traian Băsescu, timp de 10 ani, a dat mesaje coerente, corecte față de comunitatea maghiară de 15 martie. Din păcate, senatorul Traian Băsescu a stricat tot ce a făcut pe acest domeniu președintele Traian Băsescu”, a adăugat Cseke Attila.

Fostul președinte Traian Băsescu a reacționat și el: ”Cât am fost președinte nu am avut nicio înțelegere cu voi, cu UDMR. Aduceți-vă aminte că la toate alegerile și la toate referendumurile ați susținut bolșevismul biruitor. Și acum faceți același lucru. Tot timpul voi avea respect pentru comunitatea maghiară, ca pentru orice altă minoritate, dar niciodată nu voi permite unei minorități să umilească românii. Iar voi cu propunerea de a face zi națională în România din ziua voastră de 15 martie asta urmăriți, să umiliți românii în timp ce le spuneți de la vârful partidului că voi urâți ziua națională a românilor. Vreau să știți că nu puteți să păcăliți pe nimeni. Știu că vă așteaptă Victoraș (Viktor Orban, premierul Ungariei – n.r.), căruia i-am spus la Tușnad atâta autonomie în ungurime câtă la Caracal. Vă așteaptă să rânjiți – i-am păcălit pe români, le-am pus ziua în care îi omoram prin Ardeal să fie și ziua lor națională. Mulțumiți-vă că vă spunem La mulți ani! de zilele pe care vi le autoproclamați ca fiind zilele voastre naționale”.

Cseke Attila a intervenit din nou, afirmând că proiectul nu prevede instituirea unei zile naționale, ci o sărbătoare a comunității maghiare.

Pe 17 octombrie, plenul Senatului a retrimis la comisiile de specialitate proiectul de lege apartinand UDMR prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor, în pofida solicitării senatorului PMP Traian Băsescu, care a cerut respingerea acestuia, susținând că este un element de șantaj reciproc între PSD și UDMR.

Proiectul de lege va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/declararea-zilei-de-15-martie-ca-sarbatoare-a-comunitatii-maghiare-respinsa-de-plenul-senatului-44086.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/declararea-zilei-de-15-martie-ca-sarbatoare-a-comunitatii-maghiare-respinsa-de-plenul-senatului-44086-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv