Fostul premier libanez Saad al-Hariri, aflat în Arabia Saudită după ce a denunțat un complot privind asasinarea lui, a anunțat, ieri, că va reveni în Liban în următoarele zile.

Hariri, care a fugit din Liban la 4 noiembrie, a declarat că a demisionat pentru a apăra interesele naționale, spunând în mod repetat că țara trebuie să respecte o politică de “disociere” de conflictul regional.

Am demisionat. Mă duc în Liban foarte curând și voi demisiona într-un mod constituțional. Demisia mea a venit ca un apel de trezire pentru Liban, am vrut să creez un șoc pozitiv. Sunt în libertate în Arabia Saudită și dacă vreau să călătoresc mâine, voi călători. Am o familie și este dreptul meu să îi protejez“, a spus Saad al-Hariri, într-un interviu pentru Future TV.

Fostul premier susține că Libanul riscă sancțiuni economice din partea țărilor arabe din cauza unor “intervenții” în Yemen și Bahrain ale grupării libaneze Hezbollah, susținută de Iran și care face parte din guvernul de coaliție condus de către Hariri.

Nu sunt împotriva Hezbollah ca partid, am o problemă cu Hezbollah care distruge țara. Nu voi fi responsabil pentru angrenarea Libanului într-o confruntare cu statele arabe“, a spus Hariri.

În timpul interviului acordat, Saad al-Hariri a făcut aluzie la posibilitatea de a-și retrage demisia, spunând că Hezbollah va trebui să respecte politica de evitare a participării în conflicte regionale pentru a-și menține decizia, fără a oferi detalii suplimentare.

Organizația șiită Hezbollah a acuzat Arabia Saudită că îl ține pe Hariri în “detenție”, gest considerat drept o declarație de război la adresa Libanului. Michel Aoun, președintele Libanului, a afirmat că nu va accepta demisia lui Hariri în acest context.

În vârstă de 47 de ani, Saad al-Hariri a devenit premierul Libanul în 2016, în urma unui acord politic prin care aliatul Hezbollah, Michel Aoun, a devenit președintele țării. Născut în Arabia Saudită, Hariri are o avere evaluată la un miliard de dolari.

 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/fostul-premier-libanez-saad-al-hariri-va-reveni-in-tara-in-cateva-zile-44063.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/fostul-premier-libanez-saad-al-hariri-va-reveni-in-tara-in-cateva-zile-44063-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv