IATĂ SCRISOAREA DESCHISĂ:
“Independența editorială a „României libere“, unul dintre cele mai credibile cotidiene din România, este pusă din nou în pericol de mecanismul obscur pus la cale, încă din 2014, de fostul premier Victor Ponta și care se apropie zilele acestea de scopul său final: distrugerea celui mai vechi ziar din România, care încă se încăpățânează să reziste.

KPMG, lichidatorul judiciar care a acționat în toți acești ani ca unul dintre brațele de fier ale acțiunii de lichidare a „României libere“, a reușit pe 6 noiembrie să impună ca administrator special al Medien Holding, trustul de presă din care face parte cotidianul nostru, pe deputatul independent Remus Borza, condamnat la închisoare cu suspendare într-un dosar legat de Hidroelectrica, gigantul energetic ce i-a fost pus pe tavă de prietenul Victor Ponta și de unde a încasat mai bine de 2,5 milioane de euro sub formă de onorarii.

Miza întregului mecanism vizează obținerea de către KPMG, companie care controlează deja grupul Mediafax și este consultant al administratorului special de la Realitatea TV, a posibilității de a schimba politica editorială a „României libere“, cotidian care este, de aproape 30 de ani, unul dintre cei mai importanți critici ai guvernării, indiferent de către cine este reprezentată aceasta.

Încă din primii ani de după Revoluția din 1989, „România liberă“ a fost singurul ziar cu orientare democratică și pro-capitalistă fermă. Cotidianul a susținut mișcarea anticomunistă din Piața Universității, a dezvăluit abuzurile și crimele comise în timpul Revoluției și mineriadelor, precum și manipulările puse la cale de fosta Securitate. Curajul de a se împotrivi, în acei ani, regimului autoritar instaurat de fostul activist comunist Ion Iliescu i-a adus numeroase repercusiuni din partea autorităților statului. Reamintim că în 1990 redacția a fost devastată de minerii chemați în București de către Ion Iliescu.

Victor Ponta, urmașul politic al fostului președinte, nu a mai folosit minerii, ci instrumentele statului, prin Autoritatea de Supraveghere Financiară, și nedemni executanți privați, precum KPMG.

Astfel, sub pretextul recuperării unui împrumut acordat de Astra Asigurări către Medien Holding, împrumut pe care acționarul trustului de presă a insistat să îl returneze, lichidatorul judiciar KPMG vrea să lichideze vocea puternică reprezentată de „România liberă“. Asta deși reprezentanții trustului de presă s-au trezit în situația unică de a le fi refuzată rambursarea chiar de către lichidatorul care acum vrea să obțină, în instanță, controlul asupra cotidianului nostru.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
IATĂ SCRISOAREA DESCHISĂ: 'Independența editorială a „României libere“, unul dintre cele mai credibile cotidiene din România, este pusă din nou în pericol de mecanismul obscur pus la cale, încă din 2014, de fostul premier Victor Ponta și care se apropie zilele acestea de scopul său final: distrugerea celui mai vechi...

Preluat de la EVZ