Societatea Națională pentru Medicina de Familie (SNMF) anunță că, în cursul zilei de mâine va fi organizat un protest față de birocratizarea sistemului de sănătate, cadrele sanitare militând pentru un act medical curat, dar și pentru o asistență primară puternică.

Medicii de familie și pacienți din toate județele țării vor protesta, mâine, în Piața Victoriei, față de situația actuală a sistemul de sănătate, în special față de problema birocratizării, dar și față de lipsa posibilității de a elibera anumite rețete, astfel încât bolnavii să nu mai fie nevoiți să alerge de la un medic specialist la altul.

Protestul din fața Guvernului va începe la ora 11.00, iar la ora 12.00, cadrele medicale își vor reînnoi jurământul de medici.

În urmă cu două săptămâni, sute de medici de familie au pichetat sediile Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, din toată țară, unde au și depus un memoriu prin care aduc la cunoștință propriile revendicări.

„Este o modalitate prin care noi încercăm să explicăm și să atragem atenția politicului că suntem o categorie de medici care asigurăm 70% din serviciile medicale și în acest moment suntem tratați cu o neglijență și cu un dispreț maxim. Nu avem un contract care să fie discutat și acceptat bilateral, avem doar negocieri formale, avem o finanțare care acum zece, cincisprezece ani reprezenta 9%, iar acum este sub 5%”, a declarat, la protestul de pe 2 nooiembrie, Anca Deleanu, președintele Societății de Medici de Familie Iași.

Medicii de familie au format coaliția „Solidari pentru Sănătate”, împreună cu nouă organizații nonguvernamentale de pacienți, prin care vor să atragă atenția aupra problemelor cu care se confruntă această ramură a medicinii.

“Membrii coaliției noastre cer crearea unui echilibru în finanțarea sistemului public de sănătate, prin alocarea a minimum 10% din FNUASS total pentru asistența medicală primară, față de 5,8% în prezent, conform recomandărilor tuturor instituțiilor internaționale. Dorim crearea mediului propice unei relații funcționale medic – familie – comunitate pentru îmbunătățirea sănătății cetățenilor României, prin debirocratizarea sistemului și neîngrădirea ariei de competențe ale medicului de familie în relația cu pacientul său și în acord cu pregătirea și realitatea medicală a secolului XXI și cerem recunoașterea importanței muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților”, au explicat reprezentanții coaliției „Solidari pentru Sănătate”.

La nivel național, există, în acest moment, 11.000 de medici de familie și aproximativ 9.500 de cabinete de medicină de familie.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/proteste-de-amploare-ale-medicilor-de-familie-44100.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/proteste-de-amploare-ale-medicilor-de-familie-44100-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv