Ministrul Apărării și Ministrul Afacerilor Externe din Spania au declarat că au dovezi potrivit cărora grupări ruse din sectorul public și privat, precum și grupări din Venezuela, au folosit rețele precum Twitter, Facebook și alte site-uri de pe Internet pentru a susține cauza separatistă și a schimba opinia publică, în ajunul referendumului din 1 octombrie.
Liderii separatiști ai Cataloniei au negat că intervenția Rusiei i-ar fi ajutat la referendum.
“Știm în prezent că o mare parte din aceste acțiuni își au originea pe teritoriul Rusiei”, a declarat ministrul spaniol al Apărării, Maria Dolores de Cospedal, cu privire la implicarea Rusiei în campania de pe Internet.
“Este vorba de grupuri publice și private care încearcă să influențeze situația și să creeze instabilitate în Europa”, a declarat domnia sa reporterilor aflați la o reuniune a miniștrilor de externe și de apărare ai UE, la Bruxelles.
Întrebată dacă autoritățile de la Madrid sunt sigure de aceste acuzații, ministrul de externe spaniol Alfonso Dastis, prezent și el la întâlnire, a declarat: “Da, avem dovezi clare în acest sens.”
Domnul Dastis a mai afirmat că Spania a descoperit conturi false în rețelele de socializare, jumătate dintre acestea provenind din Rusia și alte 30 de procente, din Venezuela. Potrivit oficialului spaniol, aceste conturi au fost create strict pentru a sublinia beneficiile cauzei separatiste, prin re-publicarea mesajelor și postărilor de acest tip.
Ramon Tremosa, europarlamentar al partidului PDeCat condus de liderul separatist catalan Carles Puigdemont, a repetat ieri că implicarea Rusiei nu a avut nicio influență asupra referendumului.
“Cei care spun că Rusia ajută Catalonia sunt aceiași oameni care au ajutat flota rusească în ultimii ani, în ciuda boicotului UE”, a postat domnul Tremosa pe Tweeter, referindu-se la reportajele din mass media spaniole potrivit cărora Spania le-a permis navelor de război rusești să se alimenteze cu combustibil în porturile sale.
Cei care au participat la acest referendum au votat în marea majoritate pentru independență.
Dastis a spus că a discutat problema cu autoritățile de la Kremlin.
Moscova a negat în mod repetat orice astfel de implicare și a acuzat Occidentul de orchestrarea unei campanii de discreditare a Rusiei.(Business Insider)Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Ministrul Apărării și Ministrul Afacerilor Externe din Spania au declarat că au dovezi potrivit cărora grupări ruse din sectorul public și privat, precum și grupări din Venezuela, au folosit rețele precum Twitter, Facebook și alte site-uri de pe Internet pentru a susține cauza separatistă și a schimba opinia publică,...

Preluat de la EVZ