Ieri dimineață, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost citat la Direcția Națională Anticorupție unde a stat în jur de 30 de minute. DNA a comunicat, ieri, că „Liviu Dragnea, preşedintele CJ Teleorman la data faptelor, este cercetat pentru constituire de grup infracțional organizat, două infracțiuni de folosire sau prezentare cu reacredință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene şi două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul. În dosar mai sunt urmărite penal alte opt persoane pentru fapte similar”. DNA a mai precizat că dosarul s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă (OLAF) transmise la 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârşirii mai multor infracțiuni, între care obținerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanțări din fonduri europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene.

Pentru o parte din acuzații a primit NUP

Dosarul în care ieri s-a început urmărirea penală nu este unul nou pentru liderul PSD. În octombrie 2009, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la sâvârşirea unor infracțiuni de abuz în serviciu săvârşite de Liviu Dragnea şi alte şase persoane, dintre care trei sunt cercetate şi în actualul dosar. În dosarul deschis în 2009, instrumentat de procurorul Paul Dumitriu, Dragnea şi apropiații săi erau cercetați pentru o parte din infracțiunile pentru care acum sunt urmăriți penal, dar acea acțiune s-a încheiat cu „neînceperea urmăririi penale”. În ceea ce priveşte celebra privatizare a Tel Drum, procurorul Dumitriu a scris, după patru ani de cercetări, că „nu se poate vorbi în prezenta cauză de o vânzare subevaluată a acțiunilor reprezentând pachetul majoritar al S.C. Tel procedurii de privatizare derulată în perioada 2001-2002”


OLAF confirmă sesizarea adresată DNA

O altă acuzație adusă ieri de DNA lui Liviu Dragnea se referă la faptul că, în cursul anului 2009, firma Tel Drum a câştigat cu ajutorul lui Liviu Dragnea un contract de reabilitare a peste 50 de kilometri din DJ 506, lucrare în valoare de peste 62 de milioane de lei. Pentru acelaşi contract de reabilitare, Liviu Dragnea şi apropiații săi au mai fost cercetați şi în dosarul deschis în 2009, numai că la finalul cercetărilor, în octombrie 2013, procurorul Silviu Paul Dumitriu constată că nu sunt „întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu”. Numai că, în noul dosar Tel Drum, DNA le aduce liderului PSD şi apropiaților săi şi acuzația că au folosit sau prezentat cu rea-credință de documente ori declarații false. Acestea sunt fapte pentru care Liviu Dragnea, Mugur Bățăuş, funcționar al CJ Teleorman, Victor Piperea, funcționar al CJ Teleorman,şi Marian Fişcuci, acționarul majoritar Tel Drum, nu au fost cercetați în dosarul instrumentat de către Silviu Paul Dumitriu. OLAF a confirmat ieri, printr-un comunicat de presă că a găsit dovezi care demonstrează „falsificarea de documente în timpul procedurilor de achiziții” din respectivul contract şi că paguba ar fi de 21 de milioane de euro.

Procurorul care i-a dat NUP s-a opus numirii lui Kovesi la DNA

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Ieri dimineață, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost citat la Direcția Națională Anticorupție unde a stat în jur de 30 de minute. DNA a comunicat, ieri, că „Liviu Dragnea, preşedintele CJ Teleorman la data faptelor, este cercetat pentru constituire de grup infracțional organizat, două infracțiuni de folosire sau prezentare...

Preluat de la EVZ