Uniunea Europeană a cerut, ieri, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Externe desfășurată la Bruxelles, întoarcerea premierului libanez demisionar Saad al-Hariri în Liban, avertizând Arabia Saudită să evite ingerințele în politica internă libaneză.

Retragerea recentă a lui Saad al-Hariri din funcția de premier, anunțată din capitala Riyad, a declanșat un conflict regional între șiiții din Iran și suniții din Arabia Saudită, ceea ce a atras atenția Uniunii Europene.

“Facem apel, în primul rând, către toate autoritățile politice să se concentreze asupra Libanului și ce pot ei să ofere propriilor cetățeni, reîntoarcerea premierului Hariri în țară și guvernului (n. red. – libanez) să se concentreze asupra realizărilor interne”, a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

“Nu vrem nicio interferență externă în agenda acestei națiuni. Suntem de părere că este esențial să evităm conflictele regionale în Liban”, a adăugat ea în cadrul unei reuniuni a celor 28 de miniștri de Externe ai statelor membre UE, în Bruxelles.

Hariri și-a anunțat demisia, argumentând că se teme de un posibil complot între Iran și gruparea militantă libaneză Hezbollah, care ar putea duce la asasinarea lui.

“Suntem preocupați de situația din Liban…, suntem îngrijorați în legătură stabilitatea sa, cu integritatea sa, suntem îngrijorați de ingerințe”, a declarat Jean-Yves Le Drian, ministrul de Externe francez.

Ministrul de Externe german, Sigmar Gabriel, a declarat, de asemenea, că premierul libanez ar trebui să se întoarcă în Liban.

Ministrul de Externe și Afaceri Europene din Luxemburg, Jean Asselborn, a avertizat Riyadul că “o criză de ostatici, dacă ăsta este cazul premierului libanez în Arabia Saudită, nu ar fi o veste foarte bună pentru regiune” și că ar putea duce la destabilizarea Orientului Mijlociu, o zonă aflată deja în conflict.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/uniunea-europeana-cere-intoarcerea-premierului-libanez-demisionar-saad-al-hariri-din-arabia-saudita-44091.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/uniunea-europeana-cere-intoarcerea-premierului-libanez-demisionar-saad-al-hariri-din-arabia-saudita-44091-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv