UPDATE 10.58 – La întrebarea despre înființarea și desființarea DGPA, Andronic a dezvăluit că DGPA funcționează și acum. Replica șefului Comisiei de anchetă, Șerban Nicolae, a fost că este o pură speculație. 


UPDATE 10.57 – Jurnalistul Dan Andronic a prezentat Comisiei de anchetă a arhivei SIPA o sinteză a evenimentelor relatate și în Evenimentul Zilei, în serialul „Noi suntem statul!”.

„Așa cum știți, în EVZ, am publicat alături de colegii mei o serie întreagă de articole cu referire la arhiva SIPA. L-am cunoscut pe răposatul general Dan Gheorghe, așa că atunci când am primit anumite informații aveam o oarecare informare legat de arhiva SIPA.Articolele mele s-au bazat pe mărturii, declarații, două note ale unor foști ofițeri SIPA. În arhiva SIPA s-a intrat fără documente, fără drept. Am stat de vorbă cu o parte din membri comisiilor de inventariere, în așa fel încât să-mi formez o imagine cât mai exactă. O să vă pun la dispoziție articolele pe care le-am scris. O să vă pun la dispoziție și acel fragment din raportul Comisiei de invetariere care a ajuns la mine și a declanșat de fapt acest scandal.

Pes curt, în 2005 s-au constituit niște Comisii de inventariere a căror activitate a ridicat semne de întrebare. Vorbeam de rescriere a unor hard-uri. Vorbim despre faptul că într-un spațiu extrem de apropiat al arhivei SIPA exista un xerox. Unii mi-au spus că au găsit documente lăsate acolo. Deci clar au fost copiate documente, cam 3000.

Există ipoteza unor incidente de Securitate a unor persoane care au intrat fără certificate ORNISS. Existat acolo și certificate SSID care necesitau certificate ORNISS pentru a fi accesate. N-am reușit să aflu cine sunt persoanele care au intrat fără a avea aprobare sau cine sunt persoanele care aveau cerficate ORNISS. Însă, în ianurie 2005, Monica Macovei și Dan Tapalagă au intrat acolo, iar la plecare Macovei a luat registrul de documente secrete. Când a fost numit dl Dobocan, s-a returnat registrul cu documente secrete.

V-am adus un interviu al d-lui Danileț din EVZ, din 2015, care făcea referire la presupuse acte de corupție, prezentarea unor informații personale despre magistrați. Acestea erau documente care se găseau în arhiva SIPA. El spune că le-a găsit în 300 de note informative pe care le-a citit selectiv. Erau 7.000 de dosare în arhiva SIPA, așa că ne-am închipuit că fiecare procurer și judecător avea dosar acolo.

Am încercat să ia legătura cu dl Dobocan și mi-au spus că se fac presiuni asupra lui. Ce va face de acum înainte nu știu.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
UPDATE 10.58 - La întrebarea despre înființarea și desființarea DGPA, Andronic a dezvăluit că DGPA funcționează și acum. Replica șefului Comisiei de anchetă, Șerban Nicolae, a fost că este o pură speculație.  UPDATE 10.57 - Jurnalistul Dan Andronic a prezentat Comisiei de anchetă a arhivei SIPA o sinteză a evenimentelor relatate și...

Preluat de la EVZ