Președintele libanez Michel Aoun a declarat miercuri că Arabia Saudită i-a reținut pe fostul premier libanez Saad al-Hariri și pe familia acestuia, denunțând un act de agresiune împotriva țării sale, relatează site-ul agenției Reuters.

“Nimic nu justifică absența lui Hariri timp de 12 zile. Prin urmare, considerăm că acesta a fost reținut. Este o încălcare a Convenției de la Viena și a drepturilor omului. Nu mai putem aștepta întrucât pierdem timp. Afacerile de stat nu pot fi oprite. Până acum nu am cerut eliberarea lui Hariri, dar putem confirma că și familia lui a fost reținută [în Arabia Saudită], iar membrii familiei sunt percheziționați când intră și ies din locuință”, a spus Aoun.

Președintele Libanului a mai precizat că nu poate accepta demisia lui Saad al-Hariri decât după o întrevedere cu acesta, iar criza politică nu afectează stabilitatea țării.

“Nu poate fi luată o decizie în privința unei demisii din străinătate. El ar trebui să revină în Liban pentru a-și prezenta demisia sau pentru a o retrage, sau pentru a explica motivele deciziei și cum pot fi acestea gestionate. Nu există îngrijorări din punct de vedere economic, financiar sau al securității. Țara este sigură, iar piețele financiare funcționează corespunzător”, a mai spus Michel Aoun.

Saad al-Hariri, care a fugit din Liban în Arabia Saudită la 4 noiembrie, a declarat că a demisionat pentru a apăra interesele naționale, spunând în mod repetat că țara trebuie să respecte o politică de “disociere” de conflictul regional.

Tot astăzi, Hariri a reiterat faptul că va reveni în Libia în perioada imediat următoare. “Vreau să repet faptul că sunt în stare foarte bună și că voi reveni în Libanul drag, așa cum am promis … veți vedea”, a transmis premierul demisionar, prin intermediul contului de Twitter.

Anterior anunțului președintelui Libanului, organizația șiită Hezbollah a acuzat Arabia Saudită că îl ține pe Saad al-Hariri în “detenție”, gest considerat drept o declarație de război la adresa Libanului. Saudiții au respins aceste acuzații.

În vârstă de 47 de ani, Saad al-Hariri a devenit premierul Libanul în 2016, în urma unui acord politic prin care aliatul Hezbollah, Michel Aoun, a devenit președintele țării. Născut în Arabia Saudită, Hariri are o avere evaluată la un miliard de dolari.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/presedintele-libanez-acuza-arabia-saudita-ca-i-a-retinut-pe-saad-al-hariri-si-pe-familia-acestuia-44149.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/presedintele-libanez-acuza-arabia-saudita-ca-i-a-retinut-pe-saad-al-hariri-si-pe-familia-acestuia-44149-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv