“Celebrarea Zilei Naționale a României la Washington, D.C. 


George Cristian Maior:  „Parteneriatul Strategic româno-american este bazat pe respectul reciproc şi cele mai puternice garanţii de securitate şi suveranitate pe care le-a avut România în întreaga sa istorie”

 

Ambasada României în Statele Unite ale Americii a celebrat Ziua Naţională a României printr-o serie de evenimente organizate la data de 30 noiembrie 2017. Cu ocazia recepțiilor organizate de ambasadă, România a fost onorată prin numeroase participări de nivel înalt, incluzându-i pe congresmanul Francis Rooney (republican), vicepreşedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor; adjunctul principal al asistentului Secretarului de Stat, Elizabeth Millard; directorul general adjunct al Serviciului Comercial Extern din cadrul Departamentului Comerţului, Sarah Kemp; reprezentanți ai Departamentului de Stat, ai Departamentului Apărării, Comerţului, Energiei, USAID, membri marcanți ai mediilor academic și de afaceri, diplomați acreditați la Washington, lideri şi reprezentanţi ai comunității românești din Statele Unite.


În discursul său, ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a transmis că ziua de 1 decembrie este un simbol al pasiunii cu care naţiunea română a urmărit, timp de generaţii, obiectivul unităţii naţionale. „Cu mari sacrificii, un curaj enorm, inteligenţă politică şi o voinţă extraordinară, am reuşit, acum aproape 100 de ani, să construim o ţară puternică şi unitară” a afirmat ambasadorul României.

George Cristian Maior a evocat meritele preşedintelui Woodrow Wilson, a cărui viziune a jucat un rol cheie pentru libertatea românilor şi realizarea Marii Uniri. De asemenea, a amintit contribuţia românilor americani care s-au unit în 1918 într-o singură organizaţie, Liga Naţională Română din America, s-au întâlnit cu preşedintele Wilson la Casa Albă, şi, alături de alte comunităţi, au obţinut sprijinul Americii pentru libertatea naţiunilor central europene.

Ambasadorul George Cristian Maior a mai vorbit despre Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, „un reper fundamental al politicii noastre externe, care nu poate fi distorsionat de nimeni. El se sprijină pe foarte mulţi piloni, de la cel militar, de intelligence, la cel politic, economic şi cultural, se ancorează în valori comune şi în opiniile pro-americane ferme ale populaţiei României.” 

De asemenea, George Cristian Maior a subliniat că „sensul istoric al acţiunii noastre statale nu poate fi schimbat de nimeni. Calea României şi a românilor este clară: noi nu credem nici în democraţii `iliberale` şi nici în alte idei de inspiraţie eurasiatică incertă. Noi credem în modelul democraţiei liberale occidentale, în respectul pentru demnitatea umană şi drepturile omului, în libertate, egalitate, stat de drept şi economie liberă de piaţă. Acesta este singurul drum de succes al României, pentru care s-au sacrificat atâtea generaţii de români şi pe care îl doresc generaţiile de astăzi şi cele de mâine. Este un drum la a cărui fundaţie se află şi Parteneriatul Strategic româno-american bazat pe respectul reciproc şi cele mai puternice garanţii de securitate şi suveranitate pe care le-a avut România în întreaga sa istorie.”

La rândul său, congresmenul Francis Rooney, vicepreşedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, a apreciat legăturile speciale dintre România şi Statele Unite ale Americii, a evidenţiat faptul că cele două ţări se sprijină reciproc, precum şi contribuţiile substanţiale ale României la apărarea comună, subliniind totodată riscurile de securitate din zona Mării Negre şi importanţa ţării noastre ca aliat solid şi respectat al Statelor Unite. De asemenea, răspunzând unui îndemn al ambasadorului României, congresmenul Francis Rooney şi-a exprimat sprijinul pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
'Celebrarea Zilei Naționale a României la Washington, D.C.  George Cristian Maior:  „Parteneriatul Strategic româno-american este bazat pe respectul reciproc şi cele mai puternice garanţii de securitate şi suveranitate pe care le-a avut România în întreaga sa istorie”   Ambasada României în Statele Unite ale Americii a celebrat Ziua Naţională a României printr-o...

Preluat de la EVZ