Fie că vânau semne abia vizibile pentru cei neobișnuiți cu limbajul întortocheat al diplomaților fie că interpretau strigătele guturale ale conducătorilor noștri, obsesia americanilor a fost legătura dintre România și Rusia. Și când se chema Republica Populară România, Republica Socialistă România sau, simplu, România tot asta îi interesa, balanța relațiilor cu Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, Federația Rusă, numiți-o cum vreți.


Un moment important în această spionare a legăturilor România-Rusia este considerat a fi 1968, când Nicolae Ceaușescu a condamnat invadarea Cehoslovaciei, dar documentele din arhivele cancelariilor arată că SUA vânau de mai mult timp semne ale unei eventuale ”îndepărtări” de ruși.


Imagine din timpul invaziei URSS în Cehoslovacia, 1968


Astăzi vă supun atenției un document din JFK Library and Museum, arhiva personalului de la Casa Albă din scurta perioadă când marea putere a fost condusă de legendarul John Fitzgerald Kennedy.

 Bilețelul păstrat de o secretară

 

Documentul face parte din arhiva pusă la dispoziție de fosta secretară a lui John Fitzgerald Kennedy, Evelyn Lincoln.

Este arhiva din care am extras acum câteva zile o altă poveste, cea a unuia dintre puținii români (dacă nu chiar singurul, eu nu am mai găsit notițe despre altul, dar este posibil ca și fostul ministru de Externe și ambasador, George Macovescu, să fi ajuns la Casa Albă, JFK ajungând președinte în ianuarie 1961, iar Macovescu fiind retras în decembrie) care a dat mâna cu JFK în Biroul Oval.

E vorba de fostul guvernator al BNR și ambasador la Washington, Petre Bălăceanu.

Între hârtiile despre întâlnirea din 12 decembrie 1961 dintre Bălăceanu și Kennedy a fost amestecată și o notă prin care William Crawford cere o audiență la președintele Kennedy, în august 1963.

Conform protocolului, Departamentul de Stat îl informa pe președinte și asupra temelor pe care Crawford dorea să le abordeze.

 

Primul american care a vorbit în direct la TVR!

 

Loading…

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/10-soviet-invasion-of-czechoslovakia-flickr-the-central-intelligence-agency.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/10-soviet-invasion-of-czechoslovakia-flickr-the-central-intelligence-agency-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Fie că vânau semne abia vizibile pentru cei neobișnuiți cu limbajul întortocheat al diplomaților fie că interpretau strigătele guturale ale conducătorilor noștri, obsesia americanilor a fost legătura dintre România și Rusia. Și când se chema Republica Populară România, Republica Socialistă România sau, simplu, România tot asta îi interesa, balanța...

Preluat de la EVZ