Reamintim că incidentul a avut loc în urmă cu trei zile: Slobodan Praljak a înghiți conţinutul unei fiole într-o sală de audieri a Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Hagaurii olandeze, citată de AFP, el a murit de o insuficienţă cardiacă.

“Rezultatele preliminare ale analizelor toxicologice au arătat că Slobodan Praljak avea o concentraţie puternică de cianură de potasiu în sânge. Aceasta a provocat o insuficienţă cardiacă, suspectată că i-a cauzat moartea “, a explicat procuratura, într-un comunicat, după autopsia corpului.

În paralel, săptămâna viitoare va începe o anchetă internă a TPIY în completarea anchetei procuraturii olandeze, solicitată de tribunal după tragicul incident care a provocat stupoare.

Autopsia corpului a fost efectuată la Rijswijk, în apropiere de Haga, la Institutul medico-legal olandez, recunoscut ca fiind unul din cele mai importante laboratoare de medicină legală din lume. Doi experţi croaţi au fost trimişi la faţa locului “la solicitarea TPIY”, pentru “a observa”, a declarat unul dintre purtătorii de cuvânt ai procuraturii, Vincent Veenman, scrie Agerpres. Un test provizoriu dezvăluise încă de joi prezenţa unei “substanţe chimice care poate provoca moartea” în fiola pe care Praljak a scos-o din buzunar, înainte de a-i bea conţinutul dintr-o înghiţitură.


La trei zile după dramaticul incident, încă nu se ştie cum a putut acuzatul să intre în posesia acesteia şi să treacă peste toate controalele de securitate ridicate între celula sa şi, sala de audieri. “Există o necesitate imperioasă de a înţelege cum a putut ajunge la tribunal această otravă”, a declarat, pentru AFP Celine Bardet, o juristă internaţională care lucrează în cadrul TPIY.“Bineînţeles că aruncă bănuiala legată de o ”complicitate”, cu multe ghilimele”, a subliniat jurista. Potrivit lui Goran Sluiter, un avocat olandez şi profesor de drept internaţional la Universitatea din Amsterdam, Slobodan Praljak şi-a procurat fiola fie în centrul de detenţie, economisind un medicament administrat în cadrul unui tratament, fie în timpul transportului spre tribunal, fie chiar în interiorul TPIY.


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Reamintim că incidentul a avut loc în urmă cu trei zile: Slobodan Praljak a înghiți conţinutul unei fiole într-o sală de audieri a Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Hagaurii olandeze, citată de AFP, el a murit de o insuficienţă cardiacă. 'Rezultatele preliminare ale analizelor toxicologice au...

Preluat de la EVZ