Procurorul șef al Turciei îl acuză pe Graham Fuller, fost vicepreședinte al Consiliului Național pentru Informații al CIA, actual analist politic și scriitor, de legături cu clericul turc exilat în SUA, Fethullah Gulen, pe care Ankara îl consideră creierul din spatele tentativei de lovitură de stat de anul trecut din Turcia.  


Potrivit publicației Hurriyet, citată de Politico, acuzațiile împotriva lui Fuller se referă la tentativa de a da jos guvernul turc și ordinea constituțională a țării, ca și la „obținerea de informații de stat care trebuie ținute secrete din motive de spionaj politic și militar”.

Un oficial al guvernului turc a declarat că nu poate da detalii despre acuzațiile ce îi sunt aduse lui Fuller.În 2006, după ce s-a retras din CIA, Fuller a scris o scrisoare în care îl susținea pe Gulen care cerea Cartea Verde în SUA. La scurt timp după lovitura de stat de anul trecut, el a publicat un editorial în Huffington Post, lăudându-l pe Gulen și mișcarea sa secretă, pe care o consideră un grup islamic pașnic.

Ca răspuns la vestea privind mandatul de arestare, Fuller a declarat: „Nu am fost în Turcia, sau pe aproape, de 5 ani.. .În noaptea tentativei de puci din Turcia, coincidența face că mă adresam unui grup de 100 de oameni, aici, în orașul din vestul Canadei, în care trăiesc de 15 ani”, a explicat el.

„Sunt doar unul dintre cei foarte mulți turci cuprinși în valul de arestări, persecuții și demiteri –  zeci de mii de oameni – jurnaliști, profesori, militari, polițiști, toți percepuți ca dușmani ai statului lui Erdogan. Eu, cel puțin, sunt norocos că nu trăiesc acolo, într-o țară pe care am admirat-o mai demult”, a precizat el.

În Turcia, mai mult de 50.000 de oameni au fost arestați și alte 150.000 de persoane și-au pierdut locurile de muncă, din cauza unor acuzații legate de simpatia sau susținerea mișcării lui Gulen.

Mandatul de arestare pentru fostul oficial CIA este o nouă lovitură dată relațiilor turco-americane. Anunțul procurorului coincide cu procesul unui bancher turc, acuzat că a ajutat Iranul să evite sancțiunile americanilor, proces ce a început în această săptămână, precizează sursa citată.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Procurorul șef al Turciei îl acuză pe Graham Fuller, fost vicepreședinte al Consiliului Național pentru Informații al CIA, actual analist politic și scriitor, de legături cu clericul turc exilat în SUA, Fethullah Gulen, pe care Ankara îl consideră creierul din spatele tentativei de lovitură de stat de anul trecut...

Preluat de la EVZ