Marșul a fost organizat după ce coaliția premierului Netanyahu a promovat un proiect de lege, care, spun criticii, este menit a-l proteja de anchetele polițiștilor.


Sâmbătă seara, oamenii au ieșit în stradă împotriva corupției și a noii legislații propuse de guvern.

Așa numitul „Marș  al Rușinii” vine după un proiect de lege care va interzice polițiștilor israelieni să facă recomandarea de inculpare a unui oficial ales, la finalul unei anchete penale. Proiectul va intra în Parlament pentru a doua lectură, mâine.

Netanyahu este suspectat de implicare în două cazuri de corupție. Primul se referă la primirea unor cadouri din partea unor bogați oameni de afaceri și al doilea se referă la negocieri cu proprietarul unui ziar, care să relateze pozitiv despre guvern, în schimbul unor mpsuri împotriva concurenței.


Protestatarii au cerut ca Netanyahu să meargă la închisoare, strigând sloganuri care asociau guvernul cu marile afaceri și lumea subterană. celebrul bulevard Rothschild Boulevard din Tel Aviv a fost închis traficului, în ambele sensuri, conform poliției.

Sute de oameni s-au adunat ți în orașele Haifa și Rosh Pina, scrie publicația Haaretz.

Printre protestatarii care s-au adresat mulțimii au fost fostul procuror general Michael Ben-Yair, expertul în politică externă și securitate prof.Uzi Arad și generalul maior (în rezervă) Amiram Levin.

Meni Naftali, fost șef administrativ al rezședinței din Ierusalim a premierului, care a câștigat un proces civil împotriva biroului prim-ministrului, pentru încălcarea drepturilor angajaților și de atunci a devenit lider al mișcărilor de protest față de Netanyahu, a ținut și el un discurs. „Premierul va spune: „uite, stânga a ieșit în stradă!” Dar nu este o vorba despre dreapta sau stânga sau centru”, a spus Naftali, adăugând că demonstrațiile săptămânale, care au avut loc până acum lângă casa procurorului general, au fost inutilel așa că de acum vor fi organizate în Tel Aviv.

„Este periculos ce se întâmplă, pentru că guvernul încearcă să ascundă totul, pentru a se proteja”, a spus un protestatar.

Jerusalem Post notează că recenta legislație interzice poliției să recomande inculparea oficialilor aleși. „Să îi oprești pe polițiști să-și facă treaba este un nou trend, care este din ce în ce mai periculos, și creează situații îngrozitoare pentru democrația din Israel”, au spus alți manifestanmți, citați de JP.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Marșul a fost organizat după ce coaliția premierului Netanyahu a promovat un proiect de lege, care, spun criticii, este menit a-l proteja de anchetele polițiștilor. Sâmbătă seara, oamenii au ieșit în stradă împotriva corupției și a noii legislații propuse de guvern.Așa numitul „Marș  al Rușinii” vine după un proiect de...

Preluat de la EVZ