„La acel alineat 7 de la răspunderea magistraţilor (proiectul de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor – n.r.) sunt trei discuţii în acest moment: în legea în vigoare se spune că se poate îndrepta statul, în propunerea noastră statul se îndreaptă şi în amendamentul UNJR statul are dreptul. Propunerea PSD pe care o vom susţine este să ne susţinem amendamentul nostru cu statul se îndreaptă şi atunci toate aceste discuţii care sunt în spaţiul public nu-şi au rostul. De aceea v-am spus că suntem compatibili (cu ALDE – n.r.) şi nu sunt probleme. În plen, la alineatul 7, grupul PSD şi grupul ALDE vom susţine că statul se îndreaptă”, a spus Iordache la Palatul Parlamentului, întrebat dacă a vorbit cu cei de la ALDE despre acest subiect pentru că aceştia erau nemulţumiţi.


Comisia specială privind legile Justiţiei a modificat săptămâna trecută prevederile din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor  cu privire la răspunderea magistraţilor, unde a adoptat  amendamentele propuse de Uniunea Naţională a Judecătorilor şi Asociaţia Magistraţilor, potrivit cărora statul „are dreptul” de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârşit o eroare judiciară din neglijenţă sau cu rea-credinţă.

„După ce prejudiciul a fost acoperit integral de către stat, acestuia îi revine dreptul de a se îndrepta cu acţiune în regres prin MFP, împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea credinţă sau neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”, este textul adoptat de membrii Comisiei speciale.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Comisia condusă de Iordache a respins atunci amendamentul PSD potrivit căruia „după ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Totodată, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a spus, săptămâna trecută, că în Comisia specială privind legile Justiței s-a întâmplat  „un mic accident” ” în legătură cu amendamentul privind răspunderea magistraților pentru erorile judiciare din neglijenţă sau cu rea-credinţă.

„Ieri s-a întâmplat în Comisie (Comisia parlamentară specială pentru Legile Justiţiei – n.r.) un mic un accident legat de formularea privind obligaţia statului de a se îndrepta împotriva magistraţilor care greşesc şi de a recupera prejudiciul de bani. Vom schimba din „are dreptul” în „va avea obligaţia”. Va fi rectificat săptămâna viitoare – luni şi marţi – la Senat„, a anunţat Ştefănescu.

Mai mult, Ștefănescu a precizat că rectificarea la respectivul amendament reprezintă „poziţia oficială a PSD, asumată de toţi, de la Liviu Dragnea până la Bădălau, Neacşu, toată lumea”.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
„La acel alineat 7 de la răspunderea magistraţilor (proiectul de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor - n.r.) sunt trei discuţii în acest moment: în legea în vigoare se spune că se poate îndrepta statul, în propunerea noastră statul se îndreaptă şi în amendamentul UNJR statul...

Preluat de la EVZ